Vito на ток срещу Tesla и Ferrari

18.07.2016

Vito на ток срещу Tesla и Ferrari

Стартираща компания от Калифорния демонстрира възможностите си с любопитно състезание.

[✕]

Нова компания с амбициозни цели е Atieva. Това е фирма, която работи в електромобилната индустрия и има претенциите в близко бъдеще да бъде фактор в нея. Появата й на бял свят е съпроводена от тест на пилотната им разработка – пътнически ван Mercedes-Benz Vito оборудван с електрическо задвижване. Във въпросния тест ванът на Daimler освен с ново задвижване е и с ново име – Edna. Той е изправен срещу друг електромобил – Tesla Model S и Ferrari California в състезание по ускорение от място до 100 км/ч (в конкретния случай – до 60 м/ч).

Победител, разбира се, е Edna, като ванът ускорява до заветната скорост за 3,08 сек. В подобни случаи все пак би било необичайно и крайно смущаващо победител да е автомобил на конкуренцията.

А преименуваният ван е добре подготвен за подобен тип предизвикателство – оборудван с два електромотора, два комплекта силова електроника, две скоростни кутии, батерия с капацитет 87 кВтч, като резултатът от това е мощност от над 900 к.с.

Целта на компанията е да произвежда през 2018 г. електрически седан със сходни параметри, като за начало ще произвежда около 20 000 броя годишно.

<< Обратно към новините