VDL Futura 2 е Coach of the Year 2012

29.08.2011

Туристическият автобус VDL Futura 2, най-новият модел на холандския производител беше избран за международен Автобус на годината 2012. Наградата Coach of the Year 2012 бе присъдена от международното жури Bus & Coach of the Year, съставено от журналисти на водещи издания за автобуси от 19 европейски страни...

[✕]

Туристическият автобус VDL Futura 2, най-новият модел на холандския производител беше избран за международен Автобус на годината 2012. Наградата Coach of the Year 2012 бе присъдена от международното жури Bus & Coach of the Year, съставено от журналисти на водещи издания за автобуси от 19 европейски страни.

 

През тази година за първи път в тестовете и гласуването участва и АВТОБУСИ, специализираното приложение на списание КАМИОНИ, което бе присъединено към журито през септември 2010 г. Изданието бе представено от отговорния си редактор Лъчезар Апостолов.
Международното жури присъди наградата след задълбочена оценка на тридневния тест на кандидатите, проведен в началото на юни в норвежкия град Арендал, за който автобуси писа в броя си от юли-август 2011 г. В надпреварата за наградата със свои модели в Coach Euro Test 2011 участваха шест водещи европейски автобусни производители. Всеки от участниците трябваше да се съобрази с предварително зададените критерии: туристически автобус с дължина над 12 м на два или три моста; минимално ниво на екологичност Евро-5; старт на производството на модела не по-рано от началото на 2009 г. Така по трасетата в Норвегия, всеки от членовете на журито можа като водач и пътник да изпробва шест наистина достойни кандидати за наградата: испанския Irizar i6 integral, шведския Scania Touring 6x2, немския Setra S416GT.HD/2, холандския VDL Futura 2, още един немски - Viseon C13 и още един шведски - Volvo 9500. Всички автобуси бяха оборудвани с автоматизирани предавателни кутии.
По време на тестовете всеки от кандидатите беше оценени по критерии, покриващи всички аспекти на автобусите: комфорт и удобство на водача и пътниците, лекота на управление, оборудване, пътно поведение, сигурност, динамика, маневреност, дизайн, качество на изработка, използвани материали…
За жалост победителят е само един и наградата е само една. Тя отиде при VDL Futura 2 – последният модел на холандците, чиято премиера беше през септември 2010 г. В теста холандците се представиха с 12,9-метровата версия FHD2-129/410, която стъпва на 2 моста. Моделът се оборудва с двигател Paccar/DAF MX300S. Силовият агрегат е 12,9-литров, 6-цилинднров и развива максимална мощност от 410 к.с. при 1900 об/мин и максимален въртящ момент от 2000 Нм при 1000-1500 об/мин. Двигателят на тестовия автобус покриваше екологичните нива Евро-5 + EEV.
Предавателната кутия на тествания автобус беше напълно автоматизираната 12-степенна ZF AS-tronic 12 AS2001-BO с интардер.
VDL Futura е част от новата фамилия туристически автобуси, произвеждани във Валкенсваард край Айндховен. Моделът се предлага с дължина 12,2 м и 12,9 м на два моста или с дължина 13,1 м, 14 м и 14,9 м – на три моста. FHD2 е с височина 3665 мм.
Членовете на журито отбелязаха най-характерното за VDL Futura – отлично пътно поведение, съчетано с лекота на управление. Според тествалите автобуса, шофьорската кабина е просторна и ергономична, комфортът за пътниците също е на високо ниво. Леката конструкция на автобуса пък обезпечава ниска консумация на гориво и ефективност на разходите за транспортните компании, които оперират с модела. Не на последно място е и конкурентната цена при високо качество на автобуса и вложените в него материали.
Специално за теста представеният автобус бе оборудван и с трите типа седалки, които предлага на клиентите си VDL Bus & Coach. На няколко места между срещуположно обърнатите двойни седалки бяха монтирани и масички, които също са опция при модела. Пътническият салон е с напълно равен под, което създава усещането за още по-голям простор. С няколко думи, както описа салона един от членовете на журито, VDL Futura разполага с "модерен италиански салон", който предлага много комфортно пътуване. Впечатляващо е качеството в автобуса, изпълнен от добре подбрани материали, съчетани и сглобени по стандартите за луксозни автомобили. Резултатът е липса на всякакви излишни дрънкулки и паразитни шумове в салона. Пътното поведение пък показва, според журито, отлично напасване на елементите на силовата линия, както на компонентите от ходовата част и окачването. Резултатът е изключително плавен ход и гладка возия.
С победата си през тази година VDL Bus & Coach дублира миналогодишния си успех, когато международен Bus of the Year 2011 стана градския модел на холандския производител Citea. Тогава VDL Citea спечели поведения в Румънската столица Букурещ Bus Euro Test 2010.
Сегашната награда Coach of The Year ще бъде връчена на победителя по време на предстоящото международно автобусно изложение Busworld 2011, което още се проведе в белгийския град Кортрейк от 21 до 26 октомври.

<< Обратно към новините