Ретроизложение за Спасовден

13.06.2016

Ретроизложение за Спасовден

Площад „Св. Александър Невски“ събра няколко десетки автомобила и почти толкова мотоциклети и мотопеди, произведени пред повече от 30 г. за Спасовден.

[✕]

Все по-рядко се срещат автомобили от предвоенното поколение, каквито виждахме допреди десетина години, особено такива, които първоначално са били регистрирани в България. Най-ценните и редки от тях изглежда отдавна са изтъргувани извън страната. За сметка на това бяха показани отлично съхранени и в автентично състояние леки автомобили, произведени в бившия социалистически блок: Волга, Москвич, Skoda, Warszawa, Wartburg, Trabant, Zastava, Булгаралпин. От западноевропейските марки преобладаваха модели на Mercedes, Opel и Volkswagen от различни поколения. Показани бяха отделни образци от BMC Mini, BMW, Fiat, Renault, Citroën, Peugeot, Saab и Triumph, както и една отлична колекция от спортни модели на Mercedes – кабриолети 190 SL и 300 SL и Porsche – 356 C, 914, 912 и легендарните 911 – T, S и Carrera.

Особено интересно за познавачите тази година беше при мотоциклетите, където видяхме множество автентични машини от различни марки и модели, произведени в Европа и на Острова преди, по време и след Втората световна война, някои от тях с оригинални концепции. Едни бяха реставрирани и лъснати като за музейна витрина, други – в почти първоначалния си вид, но изглежда за притежателите и на едните, и на другите това е повече страст, отколкото модно хоби, както при автомобилите.

Вероятно заради твърде многото прояви през периода тук не видяхме някои от традиционните участници от градове, отдалечени от София, в чиито колекции има много ценни модели. Което отново повдига въпроса за една обща проява на национално равнище, която да събере и покаже всичко най-добро в този област.

<< Обратно към новините