Предпремиера: Van Hool Exqui.City на ток

10.05.2016

Предпремиера: Van Hool Exqui.City на ток

Белгийският производител на автобуси Van Hool обяви, че на 14 юни в Париж ще бъде световната премиера на изцяло електрическия Exqui.City.

[✕]

Това ще стане по време на специализираното изложение за обществен транспорт Transports Publics 2016 във Френската столица, което ще се проведе от 14 до 16 юни. Двата 100% електрически градски автобуса са първите от модела Exqui.City, със задвижване само на ток. След официалното си представяне пред публика, те ще бъдат доставени на Хамбург.

Exqui.City за германския град, известен още и като трамбус, е съчленен градски автобус с четири врати и с дължина 18,61 м, ширина 2,55 м и височина 3,5 м. Разполага с 107 пътнически места и може автономно да изминава до 120 км. Двата автобуса ще бъдат завършени и доставени това лято на компанията за обществен транспорт в Хамбург - Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH).

Предвижда се Exqui.City да се зарежда нощем в депото, а през деня на всяка последна спирка от маршрута да се дозарежда. Трамбусът на Van Hool съчетава мобилността на автобус с енергийната ефективност и липса на вредни емисии при движение на трамвай. Батериите се зареждат през контакт разположен на тавана на автобуса, чрез пантографен механизъм, който се спуска от зарядната станция. Освен това автобусът сам произвежда част от електроенергията за задвижване чрез рекупериране по време на спиране, като тази енергия зарежда батериите и може да се използва при потегляне.

От представянето на концепцията трамбус в Дубай през 2011 г., 109 такива автобуса с дължина от 18 до 24 метра (двойно съчленени) вече се използват в различни градове, като Метц (Франция), Парма (Италия), Барселона (Испания), Женева (Швейцария), Малмьо (Швеция), Берген (Норвегия) и Люксембург. Други 50 трабмуса в момента се произвеждат в завода на Van Hool в Кьонигсйоикт, Белгия.

<< Обратно към новините