Busworld Turkey 2016 мина под знака на Евро-6

18.04.2016

Busworld Turkey 2016 мина под знака на Евро-6

Busworld Turkey 2016 за пореден път събра автобусния свят край Босфора. Международното изложение, което се провежда на всеки две години в Истанбул, се състоя от 14 до 17 април и през тази година имаше нов дом. 150 изложители от автобусния сектор напълниха новите зали 9, 10 и 11 на изложбения център hkf.

[✕]

Логично най-голямото автобусно изложение в региона премина под знака на Евро-6, екологичният стандарт за нови автомобил за работа, който вече е в сила в Турция.

Почти всички големи турски производители се представиха със щандове на Busworld Turkey 2016, като всеки от тях имаше по някоя новина за своите клиенти партньори. Присъствието в трите зали се допълваше от десетки местни и чужди производители на възли, системи, агрегати, консумативи, резервни части за автобуси и от компании, предлагащи услуги, свързани с автобусите.

[✕]

Големите отсъстващи, които по традиция участват на изложението в Истанбул, този път бяха немските гиганти Mercedes-Benz, MAN и Neoplan и турският мултибранд производител Karsan. Mercedes-Benz и MAN Truck and Bus от десетилетия имат сериозно производство в Турция, а Karsan може да се похвали с изключително богата гама от марки, типове и модели превозни средства за работа. Неофициалното обяснение на липсата на трите компании Busworld Turkey 2016 е, че през май в Истанбул има друго голямо изложение на автомобили за работа, където производителите, които имат и камиони в портфолиото си, и без друго, участват.

Така или иначе хилядите посетители, преминали за четири дни през трите зали на hkf имаше какво да видят.

Един от най-големите турски производители – Otokar показа голяма част от гамата си, оборудвана с двигатели Евро-6. Новината тук бе за първата доставка на първия 18-метров модел на компанията – съчлененият градски Kent C Articulated, лансиран в Европа в края наминалата година и показан сега за пръв път в Турция. Първите 100 броя от модела ще бъдат доставени през 2016 г. за градския оператор на Измир.

Две премиери имаше на щанда на друг голям турски производител - Temsa. Това бяха обновеният градски 12-метров модел Avenue LF Plus и нова версия на 8-метровия туристически Opalin. Temsa показа и единствения електробус на изложението – 9-метровия градски MD9 electriCITY, както и високотехнологичния Avenue İBUS – градски автобус с висока степен на свързаност.

Един от сравнително младите, но и бързо развиващи се турски производители Akia отбеляза участието си на Busworld Turkey 2016 с премиера на 25-метровия двойносъчленен петосен Metrobus, предназначен за скоростни автобусни трасета.

С голяма част от гамата си в Истанбул се представи и друг от големите турски производители – Isuzu. Експозицията включваше Евро-6 версии на градските Citiport - отличен за комфорт и ергономия по време на Busworld Kortrijk 2015, Citibus и Novociti и на туристическите Visigo, Turquoise и Novo Lux.

Една от големите новини на Busworld Turkey 2016 бе завръщането на добре позната и в България марка BMC. Компанията, която спря производството на автобуси преди няколко години, вече има нови собственици и се възражда. В Истанбул BMC показа 12-метрови и 10-метрови градски нископодови и междуградски версии на модела си Procity. От BMC обявиха, че в момента работят върху изцяло нова гама от модели във всички сегменти.

Друго познат в България производител - Güleryüz Cobra демонстрира обновени Евро-6 варианти на три от моделите си – 12-метровия градски Cobra GD 272 LF, 9,3-метровия градски Cobra GM 220 LE и популярния за градски екскурзии нископодов дабълдекер с открит втори етаж, от който през миналата година имаше реализирани продажби на българския пазар.

Един от основните производители и доставчици на трансмисии и възли и агрегати за автобусната Voith показа по време на изложението за пръв път в Турция водния си ретардер Voith Aquatarder SWR и автоматичната предавателна кутия DIWA.6 за градски и туристически автобуси.

Както всички досегашни се организира от Busworld International в партньорство с HKF Trade Fairs.

В рамките и дните на изложението Busworld Academy организира традиционната проява Busworld Academy & IRU Congress в партньорство с Международния съюз за автомобилен транспорт (IRU). През тази година мотото бе Към устойчивото бъдеще с автобус. В програмата, при свободен вход бяха включени поредица от интересни семинари и дебати.

Повече за Busworld Turkey 2016 – в майския брой на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ

<< Обратно към новините