2016 г. ще е силна за ремаркетата

05.04.2016

2016 г. ще е силна за ремаркетата

Пазарът на прикачна техника в Източна Европа ще бъде силен и през 2016 г., прогнозира британска компания.

[✕]

Специализираната в маркетинговите изследвания компания Clear International Consulting прогнозира, че през 2016 г. ще има повишаване на търсенето на ремаркета и полуремаркета в Източна Европа. Като цяло пазарът в тази част на Европа бе силно повлиян през последните две години от кризата в политическите отношения между Руската федерация и страните от Европейския съюз, както и гражданската война, която започна в Украйна през 2014 г. Рецесията в Русия, наложените санкции и спада в цената на горивата се отразиха изключително негативно върху продажбите на нови ремаркета и полуремаркета както в Русия, така и в Беларус и Украйна.

За щастие новините от Източна Европа не са само негативни. С изключение на споменатите три страни, в останалите от региона продажбите през 2015 г. са по-добри в сравнение с 2014 г. Тази тенденция ще се запази и през настоящата година, като през 2016 и 2017 г. ще бъде надминати нивата на продажби от предкризисната 2006 г. В същото време 2015 ще остане като най-слабата от началото на новия век година в Русия, Беларус и Украйна, като от тази година ще започне растеж, който ще продължи поне през следващите пет години.

[✕]

В резултат на спада в продажбите Русия за първи път през миналата година не е лидер на източноевропейския пазар, а заема трето място след Турция и Полша. В подобно положение са Украйна и Беларус, които вече са след Унгария и Чехия.

Интересно е мястото на България в прогнозата на Clear International Consulting за настоящата година. Според фирмата, в страната ни, както и Литва ще има спад в продажбите на нова прикачна техника, като причината за това е много силните резултати през 2015 г. Явно обаче британците нещо са се объркали, тъй като според данни на сп. КАМИОНИ за първите три месеца на 2016 г., резултатите на повечето от представителите на производителите на прикачна техника у нас са по-добри в сравнение със същия период на предходната година. Още повече, че се очаква благоприятната тенденция да продължи и резултатите в края на годината отново да са по-добри от тези за 2015 г.

<< Обратно към новините