Новият Peugeot Expert

31.03.2016

Новият Peugeot Expert

Новият Peugeot Expert се вписва в динамиката на продуктовото обновяване и на разширяване на търговските позиции на марката на пазара на лекотоварни автомобили.

[✕]

Новата идентичност в дизайна на Peugeot, изразяваща здравина и модерен стил, му придава утвърдени и стойностни характеристики.

Конструиран върху модулната платформа EMP2, Новият Peugeot Expert се възползва в пълна степен от предимствата: качество, компактност, намалено тегло, икономични двигатели с CO2 емисии, започващи от 133 г/км. Автомобилът въвежда иновативно оборудване в този сегмент като отваряне на плъзгащите се странични врати, безконтактен достъп до автомобила, модулност на кабината с Moduwork, Active Safety Brake, камера за заден ход с VisioPark, свързана 3D навигация.

Новият Peugeot Expert носи максимален полезен товар от 1400 кг и се предлага в три дължини: от 4,60 м при новатаверсия Compact до 5,30 м. Това е компактен фургон, специално предназначен за градска мобилност, с височина, ограничена до 1,90 м. По отношение на безопасност автомобилът получава най-високата оценка в своята категория – 5 звезди на EuroNCAP тестовете.

От всяка гледна точка новият Peugeot Expert е ново поколение! Той ще направи своята световна премиера на Автомобилния салон в Бирмингам през април 2016 г.

Новият Peugeot Expert накратко
Новият Peugeot Expert е проектиран да отговори на различните потребности на професионалистите благодарение на модулната платформа EMP2. Новият фургон PEUGEOT комбинира компактни външни размери с най-добрия максимален товарен капацитет в сегмента.

Наличен в 3 дължини, с 2 или 3 места отпред, новият Expert предоставя до 6,6 куб. м полезен обем и 1400 кг полезен товар с полезна дължина от 4 м. Версиите Standard и Long от 4,95 м и 5,30 м отговарят на най-голямото търсене на пазара. Компактната версия от 4,60 м, уникална в сегмента, може да натовари до 5,1 куб. м и 1400 кг при полезна дължина от 3,32 м. Благодарение на скъсения заден надвес, новият Peugeot Expert предлага голяма маневреност, особено ценена от професионалистите, работещи в градска среда. Височината му, ограничена до 1,90 м, е рядкост в сегмента и гарантира достъп на новия Expert до всички паркинги.

Новият Peugeot Expert се задвижва от модерни и ефективни двигатели BlueHDi Euro 6 от 95 к.с. / 210 Нм до 180 к.с. / 400 Нм, повечето оборудвани със система Стоп/Старт. Те предоставят отлично управление и рекордно съотношение в сегмента на разход на гориво/емисии на въглероден диоксид. Новата автоматична скоростна кутия EAT6 при BlueHDi 180 и роботизираната скоростна кутия ETG6 при BlueHdi 95, освен че предлагат нисък разход на гориво, освобождават допълнително пространство за коленете на пътника в средата. Най-ефективната версия от 5,1 л/100 км, или 133 г/км въглероден диоксид, и цялата гама на Expert със средно 5,4 л/100 км или 140 г/км представляват еталон в сегмента.

С цел полза, удобство или безопасност за професионалистите новият ван на Peugeot предлага оборудване от най-ново поколение, което е рядкост или досега не е предлагано в сегмента, а именно:
- Безконтактният достъп до автомобила през страничните плъзгащи се врати е новост за пазара;
- Модулността на пространството за пътниците с Moduwork, head-up дисплей и разпознаване на пътните знаци за ограничаване на скоростта са уникални за сегмента;
- Active Safety Brake, автоматично превключване на светлините са рядкост в сегмента;
- Новата свързана 3D навигация с гласово управление и информация за трафика в реално време, камера за заден ход със зрителен ъгъл от 180° и функция zoom на образа VisioPark 1, Предупреждение за бдителност на водача, внедрени за първи път в автомобил на Марката.
За да посрещне нуждите на професионалистите, PEUGEOT Expert предлага също и версиите:
- Дълбока кабина, с 5 или 6 места, фиксирани или сгъваеми;
- Combi за превоз на хора с до 9 места.Рекордно нисък разход на гориво и намалени разходи за поддръжка
Архитектурата на предната част, включително междуосието и височината на предното окачване, както и геометрията на предния мост, позволяват интегрирането на двигатели 1,6 и 2,0 BlueHDi. Основните елементи, с вече изпитано качество и технически показатели, също са включени: предна решетка, система за входящ въздух, изпускателна система, електрическа архитектура.

Новата платформа на автомобила позволява намаляване на теглото със 100 до 150 кг, в зависимост от двигателя, в сравнение с предшествениците на PEUGEOT Expert. Комбинацията от тази платформа с двигателите BlueHDi позволява на PEUGEOT Expert да постигне рекордно нисък разход на гориво:
- 1.6BlueHDi 95 к.с., 5-степенна механична скоростна кутия, от 5,5 л/100 км, или 144 г/км CO2;
- 1.6 BlueHDi 95 к.с. S&S, пилотирана скоростна кутия ETG6, от 5,2 л/100 км, или 135 г/км CO2;
- 1.6 BlueHDi 115 к.с. S&S, 6-степенна механична скоростна кутия, от 5,1 л/100 км, или 133 г/км CO2;
- 2.0 BlueHDi 120 к.с. S&S, 6-степенна механична скоростна кутия, от 5,3 л/100 км, или 139 г/км CO2;
- 2.0 BlueHDi 150 к.с. S&S, 6-степенна механична скоростна кутия, от 5,3 л/100 км, или 139 г/км CO2;
- 2.0 BlueHDi 180 к.с. S&S, автоматична скоростна кутия EAT6, от 6,1 л/100 км, или 151 г/км CO2.

Двигателите BlueHDi разполагат със система SCR (Селективна каталитична редукция в добавка към FAP (филтър за твърди частици). Така с най-ефективната технология за контрол на вредните емисии те отговарят на стандарта Euro6 . Резервоарът им за AdBlue в размер на 22,4 л. позволява пробег от 15 000 км.
Peugeot Expert се радва на конкурентна цена за поддръжка именно благодарение на най-добрия в класа разход на гориво и интервал за сервизиране от 40 000 км или 2 години.

Утвърден дизайн, солиден и престижен
Peugeot Expert интерпретира по нов начин кодовете на сегмента. Пропорциите на предната част, мястото на водача и товарното отделение са в хармония. Скъсеният заден надвес и разположението на колелата внушават силно присъствие и подсказват маневреност и оптимално оползотворяване на вътрешния обем. Изчистените линии подчертават неговата обтекаемост и модерен стил на силуета.

Късият преден капак е високо поставен над широката предна броня, която защитава автомобила, адаптиран към ежедневието на професионалистите, работещи при трудни условия.

Още от пръв поглед се вижда принадлежността на Expert към продуктовата гама на Peugeot. Предните фарове напомнят компактния 308.

Новата радиаторна решетка, въведена за първи път при 2008, разположена високо, подчертава присъствието на Expert. Решетката интегрира „лъва“ в центъра в модерните си фасетни форми вместо в обичайните хоризонтални ребра. Нейният трапецовиден кант в сив цвят Gris Etincelle, с леко извити краища в горните ъгли, подчертава елегантния и модерен стил на предницата.

Изчистените странични линии, скулптрирани от вдлъбнатите долни части на вратите, подчертават здравината на арките на колелата.

Ниско позиционираните странични протектори и предната броня в черен мат, включваща въздуховодите, засилват солидния изглед на Peugeot Expert.

За професионалистите, които искат да придадат престижност на своята компания, се предлага Пакет Външен вид като допълнително оборудване. Той включва елементи в цвета на каросерията: предна и задна броня, странични огледала, странични лайстни и хромиран кант на радиаторната решетка. Предната броня интегрира светлинната LED идентификация в хромирани елементи във формата на бумеранг с препратка към големия шосеен автомобил Peugeot 508.

Широка гама, която удовлетворява всяка професия
Нуждите и очакванията на професионалистите в този сегмент са различни в зависимост от техните дейности и броя хора, които превозват. В отговор Peugeot Expert предлага широка гама силуети.

Фургони
Налични в 3 дължини – компактна, стандартна и дълга, и 3 нива на оборудване Pro, Premium и Premium Pack, фургоните са предназначени предимно за професионалисти, които трябва да товарят от 4,6 до 6,6 м3 и да превозват 2 или 3 души.

Уникалната в сегмента версия Compact разполага с възможностите на истински фургон с максимален полезен товар от 1400 kg. Тя е особено подходяща за професионалисти, които работят в градска среда. Същевременно стандартната и дългата версия позволяват да се натоварят до 3 европалета.

Триместната седалка с преграда Moduwork предлага изключителна за сегмента на фургоните модулност. Благодарение на големия отвор в преградата и повдигащата се седалка на страничното място, има възможност за:
Разполагане на трима души отпред. Това е изключително полезно за професионалстите, които могат да превозят своите служители и инструменти от един обект до друг и така да оптимизират маршрутите;
Образуване на равен под с увеличена полезна дължина от 1,16 м или допълнителен обем отпред и двама души на борда;
Функция мобилен офис, възможна благодарение на масичка, вградена в сгъващата се облегалка на централното място;
Място за съхранение на вещи под централното място.

Дълбока кабина
Налични в 2 дължини, стандартна и дълга, версиите с дълбока кабина позволяват превоз до 6 души.
Предлагат се в 2 вида – с фиксирана и сгъваема преграда, в зависимост от начина на ползване и потребноститте от товарни обеми. Версиите с фиксирана преграда предлагат от 3,2 м3 до 4 м3, с 3 нива на оборудване, а версиите със сгъваема преграда – до 5,5 м3.
Версията дълбока кабина със сгъваеми седалки и преграда позволява увеличаване на товарния обем с 1,5 м3, с 3-ма души на борда.

Combi
Наличен в 3 дължини, предназначен за транспорт на пътници, този силует предлага разнообразни конфигурации на местата за сядане от 2 до 9 места за удобство на всички пътници. Солиден и функционален, той е предназначен за администрации, асоциации и спортни клубове.

С 9 души на борда, капацитетът на багажника достига 1 300 литра (1237 дм3 VDA) на височината на облегалките. Този обем нараства дори 4 900 литра (4 554 дм3 VDA) благодарение на седалките от ред 2 и 3, които могат да бъдат изцяло извадени.

Уникална за сегмента, компактната версия също може да побере от 2 до 9 души на борда и до 3 600 литра (3 397 дм3 VDA) обем на багажника при дължина от едва 4,60 м.

Простронство, маневреност и сигурност на най-високо ниво
Платформата на новия Peugeot Expert постига 3 дължини само чрез:
- 2 междуосия, едното от 2,92 м, специфично заверсията Compact, и другото от 3,27 м, за версиите Long и Standard;
- 2 размера на задния надвес: 0,80 м и 1,15 м;
- Единна архитектура на шасито: окачване, изпускателна и горивна система, общи за 3-те дължини.
Благодарение на отличното представяне на архитектурата и модулната платформа Expert предлага широка гама силуети:
- Версии фургон до 6,6 м3 ;
- Версии Combi с до 9 места и 1300 литра или 4 900 литра обем на багажника, благодарение на седалките от ред 2 и 3, които могат да бъдат изцяло извадени;
- Два варианта на дълбока кабина с фиксирана или сгъваема преграда, с до 6 места и 4 м3 или до 5,5 м3 при версията със сгъваема преграда.

Надвесът, оптимизиран до 0,88 м отпред и до 0,80 м отзад, и радиусът на завой от 11,30 м улесняват управлението на Peugeot Expert при извършване на маневри в града. Ограничената до 1,90 м височина осигурява достъп до паркинги в централните градски части и търговските зони.

Новият Expert е оборудван с недемонтируеми прегради (съгласно разпоредбите на действащото европейско законодателство). Остъклената преграда, която се предлага опционално като алтернатива на стандартната преграда, внася повече акустичен и температурен комфорт в допълнение към осигуряването на безопасността за пътниците. С цел ергономичност и удобство на водача тази изолираща преграда осигурява също възможност за допълнителен наклон на облегалката от 8,5° или отдръпването й назад с още 40 мм в сравнение със стандартната преграда.

Сигурността на Peugeot Expert, която се дължи както на многобройното оборудване, така и на усилената му структура, е оценена с 5 звезди на тестовете EuroNCAP.Комфорт и динамично поведение
Peugeot Expert прекрачва наложените в сегмента норми за ергономичност и удобство при шофиране. Вграденото в прага стъпало улеснява достъпа до повдигнатата седалка, която осигурява по-добра видимост. Бордното табло и воланът, в сравнително изправена за този сегмент позиция, потапят водача в атмосфера, комбинираща усещанията, характерни за SUV и седан. Изчистеният, модерен дизайн на мястото на водача, съчетава здрави материали и ергономични уреди.

За да осигури високо ниво на динамика Expert разчита на предното окачване Pseudo Mac Pherson на платформата EMP2, адаптирано за габаритите на автомобила. Електрохидравличното сервоусилване на волана в комбинация със стабилизатор на напречната устойчивост, позиционирани в предната част на кормилната рейка, оптимизират радиуса на завой. То осигурява помощ при маневрите за паркиране и поддържа устойчиво управление.

Новото задно окачване с триъгълни носачи поддържа полезен товар от 1400 кг, за да се възползвате от максимално от товарния обем. Филтрирането в триъгълните носачи спомага за омекотяване на вибрациите. Пружините с променлива твърдост и амортисьорите с адаптивни характеристики в зависимост от натоварването гарантират максимален комфорт както в натоварено, така и в ненатоварено състояние. Новото задно окачване има също и предимството да бъде съвместимо с трансмисията 4x4 Dangel.

Комбинацията от двата вида окачване допринася за баланс между пътното поведение, комфорта и удоволствието от шофирането на най-високо ниво, независимо от степента на натоварване на автомобила.
При осигуряване на комфорта на пътниците и водача, акустичният аспект също е обект на специално внимание. Peugeot Expert предлага акустичен комфорт на най-високо ниво в сегмента.

Улесняване на товаренето
Страничните плъзгащи се врати с безконтактен достъп осигуряват възможност вратите да се отварят и затварят дори със заети ръце. Това уникално за пазара оборудване отключва и отваря страничните плъзгащи се врати с просто движение на крака – достатъчно е да носите електронния ключ със себе си.
Отзад фургоните и дълбоките кабини са оборудвани с 2 врати 50/50, които могат да бъдат остъклени, с отопляемо задно стъкло и чистачки. Като опция се предлага и единична задна врата.

Отварянето на вратите на 250° предлага допълнително удобство при товарене и разтоварване.
За товарното отделение като допълнително оборудване се предлагат облицовки. Те са здрави и функционални, изработени от специално обработен дървен материал. За професионалистите, които имат нужда от по-голям товарен капацитет, новият Expert дава възможнот за теглене до 2,5 тона. Той е подготвен за оборудване с различни видове тегличи като допълнително оборудване.

Всекидневна практичност
Новият PEUGEOT Expert предлага също до 49 литра във версията фургон и 121 литра във версията дълбока кабина отворени и затворени места за съхранение, разположени в кабината:
- 2 жабки от страната на пътника - горна, затворена от 7 литра, която може да побере 5 малки бутилки от 0,5 л и да ги охлади, и долна отворена от 5 литра. Друго отворено място с обем от 5 литра за съхранение на вещи във формат A4 е разположено в бордното табло и може да побере таблет;
- 2 поставки за чаши, разположени от двете страни на бордното табло, могат да поберат по една бутилка от 0,5 л;
- Място за съхранение на бордното табло в центъра и от страната на пътника;
- Всяка предна врата съдържа по един празен джоб и голямо отделение от 8 литра, което може да побере 2 бутилки от 1,5 л.;
- Голямо място за съхранение от 8 л. под двуместната пътническа седалка отпред може да поеме например чифт обувки и строителна каска;
- При версиите с дълбока кабина голямо отделение за багаж от 73 л. е разположено под седалките на втория ред.
Контактите тип жак, 12V и USB, разположени в жабка, позволяват свързване и зареждане на мобилни устройства.
Като аксесоари се предлагат поставки за таблет от 11’’ с лесен достъп и за смартфон с интегрирано зареждане.

Ефективни маршрути, свързани с интернет
Новият Expert въвежда нов сензорен екран от 7’’, в допълнение към мултимедийната система. Тук са събрани всички услуги, които улесняват пътуването и шофирането. Достатъчно е да докоснете леко екрана с ръка или да използвате гласова команда.
Разпознаването на гласа осигурява допълнителна сигурност особено при използването на функциите Навигация, Телефон и Медия, което става без да отклонявате поглед от пътя.

Новият Peugeot Expert въвежда ново поколение свързана 3D навигация, с гласово разпознаване и/или управление от сензорния екран. Тя включва безплатно обновяване на картите 4 пъти в годината и на свързаните услуги за 3 години, което включва:
- Информация за трафика в реално време от TomTom Traffic;
- Местоположение и цени на станции за зареждане с гориво и паркинги;
- Метеорологична информация за маршрута;
- Локално търсене на интересни места (POI).
Като опция може да бъде предоставена информация за Опасните зони.

Благодарение на информацията за трафика в реално време, тази нова навигация на Peugeot печели време и спокойствие чрез избягване на задръстванията. Expert предлага също функцията Mirror Screen за безопасно ползване на приложенията за смартфон на сензорния екран. Mirror Screen се предлага с двете технологии Apple CarPlayTM и Mirrorlink®, за да осигури по-широка гама съвместими смартфони.

Безопасно интуитивно управление
За още по-комфортно и безопасно шофиране, Peugeot Expert разполага с оборудване от последно поколение за помощ при шофиране. Някои от системите са внедрени за пръв път в автомобил от гамата PEUGEOT: Предупреждение за времето на шофиране, Предупреждение за бдителност на водача, Разпознаване на пътните знаци с препоръчително ограничение на скоростта и Active Safety Brake.

Предупреждението за времето на шофиране, серийно оборудване, предупреждава водача след 2 часа непрекъснато шофиране с постоянна или по-висока скорост от 65 км/ч. Светлинен индикатор, придружен от съобщение на таблото „Помислете за почивка“ напомнят на водача, че е желателно да преустанови временно шофирането.

Функцията Следене на мъртвата точка на видимост информира водача за наличието на друг автомобил в съседната лента отляво или отдясно в мъртвата зона на видимост. Това оборудване се предлага заедно с преден и заден парктроник или Visio Park 1.

Visio Park 1 допълва предложението за оборудване с преден и заден парктроник, като добавя радар отпред и отзад или радар отзад с камера за заден ход. Той осигурява поглед на 180° на зоната зад автомобила. Изображението се създава от камерата за заден ход постепенно при движението на автомобила назад. Изображението съдържа насочващи линии, които следват въртенето на волана. Когато бъде открито препятствие, функцията автоматично приближение на зоната отзад позволява да се визуализира съответното разстояние. Маневрите на заден ход и изравняването на автомобила спрямо линиите на паркомястото са лесни и целостта на автомобила е гарантирана.

Grip Control е патентована от Групата PSA Peugeot Citroën система. Тя увеличава обхвата на ползване на Peugeot Expert по пътища или настилки с ниско сцепление. Автомобилът продължава да се движи там, където автомобил с 2 задвижващи колела остава блокиран.

Многофункционален и гъвкав, той се адаптира към терена, като набляга на предните колела, но винаги оставя контрола на водача. Във всеки един момент водачът може да реши да остави тази интелигентна технология да действа в стандартен режим или да избере чрез регулатора на централната конзола режима, който иска да използва: Сняг, Кал, Пясък, ESP Off. Достъп до автомобила и потегляне без контактен ключ и автоматични плъзгащи се врати се предлагат като допълнително оборудване.

Пакетът Pack Safety, наличен като допълнително оборудване, включва пакет Видимост и четири функции, които ползват мултифункционалната камера, разположена в горната част на предното стъкло:
- Функцията Разпознаване на пътните знаци и ограниченията на скоростта, разпознава знаците за ограничение на скоростта и информира водача. Разпознатата скорост се предлага на водача като инструкция на регулатора или ограничителя на скоростта. Водачът може да приеме предложението само с 2 движения. Един натиск за избор и още един за потвърждение предотвратява нежелани последствия;
- Функцията Предупреждение за бдителност на водача измерва отклоненията от траекторията на автомобила чрез камера и сензор за ъгъла на волана. Визуално и звуково предупреждение подтикват водача към повече внимание;
- Функцията Предупреждение за неволно пресичане на маркировката (AFIL) засича пресичане на непрекъсната или прекъсната осева линия на пътя. В такава ситуация, ако мигачът не е включен, водачът бива предупреден от аудио и визуално предупреждение на бордното табло;
- Функцията Автоматично превключване на светлините, активна през нощта, превключва от дълги на къси светлини и обратно в зависимост от наличието на други автомобили, засечени от камерата.Пакетът Drive Assist, наличен като допълнително оборудване, допълва пакет Видимост с три функции, които използват радара, разположен отпред на автомобила и/или мултифункционалната камера, разположена в горната част на предното стъкло:
- Активен регулатор на скоростта е система, която регулира/ограничава скоростта с широкообхватна регулираща функция, в зависимост от разстоянието до автомобила отпред. Тази функция е подходяща за движение по магистрали при равномерен или полунатоварен трафик. Когато радарът засече движещ се отпред автомобил, постоянната дистанция се поддържа чрез намаляване на скоростта на автомобила с до 20 км/ч. Когато лентата е свободна, регулаторът възстановява първоначално зададената скорост. Ако забавянето с 20 км/ч не е достатъчно за поддържане на разстоянието, регулаторът предупреждава водача да поеме контрола върху управлението на скоростта;
- Предупреждението за дистанция предупреждава водача за предстоящ сблъсък, за който трябва да реагира. Това визуално и звуково предупреждение идва точно преди да се задейства спирачката Active Safety Brake;
- Active Safety Brake е система за автоматично аварийно спиране от ново поколение. Камерата и радарът засичат предстоящ сблъсък с подвижно или неподвижно препятствие и когато липсва спиране или спирачното усилие от страна на водача не е достатъчно, системата прилага максимално спирачно усилие вместо водача. Това позволява да се избегне сблъсъкът (при скорост до 30 км/ч) или да се намалят последствията.

<< Обратно към новините