Честит рожден ден, Volkswagen Transporter!

08.03.2016

Честит рожден ден, Volkswagen Transporter!

На 8 март 1950 г. от поточните линии във Волфсбург слизат първите десет Volkswagen Transporter.

[✕]

Точно 6 г. по-късно след около 160 000 произведени броя от успешния бус, производството се поема от новопостроената фабрика в Хановер. Така до 1967 г. в Германия са произведени повече от 1,83 млн. от Volkswagen Bulli (или Бичето, каквото е галеното има на популярния модел) от първото поколение. Днес 66 г. след началото на производството на Transporter и 60 г. след старта на поточната линия в Хановер в света има над 10 млн. автомобила от всичките поколения на серията Т.

По повод кръглата годишнина, от 9 март до 26 юни в Историческия музей на Хановер посетителите му могат да се запознаят и да разгледат експозиция посветена на 60-те години на производство на модела в завода в града. Изложбата се състои от някои грижливо подържани представители на Volkswagen Transporter, видео материали, снимки и всяка друга важна и интересна информация свързана с модела.

„Експозицията показва живата история на една от емблемите на възхода на следвоенна Германия. Автомобилът заема важно място в историята на града и на цялата провинция Долна Саксония. Показваме множество експонати, в желанието си да осигурим на посетителите едно интерактивно преживяване, което отлично се вписва в годишнината, която града отбелязва – 775 години Хановер“, каза проф. Томас Шварк, директор на художествените музеи в града.

„60-годишният юбилей на Volkswagen търговски автомобили означава 60 години сигурни работни места за Хановер и региона, 60 години завладяваща автомобилна история и хубави спомени за милиони наши жители“, заяви кметът на Хановер Щефан Шосток.

При откриването на завода в Хановер преди 60 г. в него работят 4000 души, от които само 25 жени. Днес в предприятието на най-големия индустриален работодател във федералната република са заети над 14 500 души, като съотношението мъже/жени е приблизително равно.

„Правим всичко по силите си, за да продължим да правим Volkswagen Transporter изцяло “Произведен в Хановер“ и през следващите 60 години“, каза д-р Екхард Шолц, председател на управителния съвет на Volkswagen Лекотоварни автомобили.

<< Обратно към новините