Първа продажба на Scania Touring у нас

сп. Автобуси, 2011, Бр. 5
22.06.2011

Новият шведски автобус вече прави курсове по редовната линия София – Антон

 

Новият шведски автобус вече прави курсове по редовната линия София – Антон

 

Скания България реализира първа продажба на туристическия автобус Scania Touring у нас. Автобусът от най-висок клас бе доставен и предаден в края на април на транспортната фирма Ангкор Травел ЕООД, по-малко от година след представянето му у нас и около 6 месеца след пазарното му лансиране в България.

На линия
Новият снежнобял автобус вече пътува ежедневно по редовната автобусна линия на Ангкор Травел от София до Антон и събира погледите на софийската автогара Сердика. Според водача Явор Николов автобусът се държи перфектно и като движение, и като поведение на пътя и като возия. Единственото, което го притеснява, са ... разбитите пътища и дупките по подбалканския път, през които лъскавото превозно средство трябва да се друса по няколко пъти на ден.
Освен с туристически автобуси Ангкор Травел оперира също и по градски линии в Средногорието.

Моделът
Моделът Touring HD K 400 EB 4x2 NI, доставен за Анкгор Травел, е 12-метров, двуосен, с височина 3800 мм. Двигателят Scania DC13 05 B02 е 13-литров, с максимална мощност 400 к.с. и покрива нормите Евро-5 по технологията EGR, без добавка AdBlue. Предавателната кутия е Scania Opticruise OPC5 GRS895R, автоматизирана, без педал на съединителя, оборудвана с ретардер Scania. Кормилната кутия е ZF 8098. Автобусът е с пневматично окачване на двете оси. Стабилността на пътя се подпомага от електронна стабилизираща система ESP. Доставеното превозно средство е оборудвано със системата на Scania за управление на автопарка С 200 с комуникатор за предаване на данни за движение и анализ на шофиране. Водачът може да разчита на автопилот с контрол на скоростта при движение и спускане. Дължината на автобуса е 12 090 мм, а ширината е стандартна – 2550 мм. Предният надвес е 2500 мм, а задният
3290 мм. Максимално допустимата маса е 19 500 кг,
разпределена съответно 7500 кг на преден мост и 12 000 кг на заден. Резервоарът е с капацитет 530 л.

Салонът
Първият доставен у нас автобус от модела е с доста високо ниво на оборудване и екстри за комфортно пътуване. Местата за сядане в салона са 51+1+1, седалките са VEGA 440. Климатичната система позволява отделно регулиране за водача и пътническия салон, а отоплителят е Webasto. Шофьорската седалка е на пневматично окачване, оборудвана е с подгряване и триточков колан. Салонът е оборудван и с радио-CD и DVD аудио/видео система със 17-инчов монитор отпред и 15-инчов по средата. Стъклата на салона са двойни, тонирани, а двете врати и капаците на външното багажно отделение – с пневматично отваряне.

Изцяло шведски
Моделът Touring на шведския производител е туристически автобус от най-висок клас. Премиерата му беше в края на 2009 г. по време на най-голямото международно автобусно изложение Busworld в белгийския град Кортрийк. Тогава Scania Touring бе представен като автобус, разработен „in cooperation with Higer“. Моделът е разработен от конструкторите и дизайнерите на Scania. Сглобяването му става в заводите на един от големите китайски производители Higer Bus, който има дългогодишен опит в сътрудничеството с шведите и в производството на автобуси с двигатели Scania.
Производството в Китай върви под качествения контрол на Scania на линия, монтирана от шведите. Моделът покрива изцяло високите стандарти на Scania за дизайн, здравина, надеждност и експлоатационна ефективност.
По време на миналогодишното изложение на автомобили за работа IAA в Хановер пък бе лансирана триосната версия на Touring.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините