Все повече ремаркета се купуват в Европа

15.02.2016

Все повече ремаркета се купуват в Европа

Западноевропейския пазар на прикачна техника отбелязва ръст от 13,4% през 2015 г.

[✕]

През 2015 г. пазарът на ремаркета и полуремаркета регистрира сериозно раздвижване в Западна Европа. През първата половина на годината търсенето бе с 14,8% по-голямо в сравнение със същия период на 2014 г., докато втората половина на годината бе малко по-слаба, но все пак доста силна – ръст от 11,9%. Като цяло ръстът надвишава предварителните очаквания за годината. Това показва изследването на компанията CLEAR International, специализирана в маркетинговите изследвания в бранша.

Причината се крие в това, че някои пазари, които доста дълго се бориха с глобалната финансова криза се представиха изключително силно през 2015 г. В Италия например, новорегистрираните ремаркета и полуремаркета през първите шест месеца на миналата година са били със 72% повече спрямо предходната. В края на годината ръстът на Апенините бе 60%. Подобно е положението и в Испания – 55% през първото шестмесечие и 46% за 2015 г.

[✕]

Две държави се представиха изключително силно през миналата година. Холандия завърши с ръст от 22%. През 2014 г. Великобритания отбеляза рекорд по отношение на новорегистрираните ремаркета и полуремаркета, но ето че 2015 г. бе още по-силна – при това с ръст от нови 25%. Това брави пазара на Острова втори по обем след този в Германия.

Това, което виждаме в тези пазари, както и в Дания и Франция очертава основната насока, а именно – догонване на търсенето чрез компенсиране на кризисните години. През тях търсенето бе достигнало исторически минимум, който се задържа сравнително дълго. Ето че сега транспортния бранш се съживява и след засиления ръст в продажбите на нови камиони закономерно последва и повишено търсене в прикачната техника.

<< Обратно към новините