Работягата Opel Movano

сп. Логистика, 2015, бр. 9
19.11.2015

Работягата Opel Movano

Opel е пред прага на най-голямото възраждане в своята история. В периода от януари до септември марката е реализирала продажби на над 850 000 автомобила – с около 4%, или с 32 600 броя повече от същия период на миналата година. Една от заслугите за успеха на Opel през първите 9 месеца от годината е на лекотоварната гама на компанията, което допринася и за лекото увеличение на пазарния дял до 5,87%

[✕]

Opel е пред прага на най-голямото възраждане в своята история. В периода от януари до септември марката е реализирала продажби на над 850 000 автомобила – с около 4%, или с 32 600 броя повече от същия период на миналата година. Една от заслугите за успеха на Opel през първите 9 месеца от годината е на лекотоварната гама на компанията, което допринася и за лекото увеличение на пазарния дял до 5,87%.Като цяло продажбите за първите девет месеца на годината бележат ръст от около 26% до 75 900 броя в сравнение със същия период на миналата година в сегмента на лекотоварните автомобили. Пазарният дял се увеличава с 0,6 до 4%, като и трите лекотоварни модела на компанията отбелязват ръст в обема на продажбите. При Movano той се изразява с 35%, при Vivaro е 37%, а Combo бележи увеличение от над 11% в търсенето.
Продажбите в тази област бележат ръст както в Европа, така и в България. Бизнесът с лекотоварни автомобили е важна част от широкомащабната стратегия на Opel за растеж, наречена DRIVE! 2022. В този сегмент марката също възнамерява да се разширява значително с помощта на привлекателни, високотехнологични продукти, като новото поколение на Vivaro и новата Corsa Van, както и с мощна нова организационна структура.
Настоящата лекотоварна гама на Opel, която компанията представи в пълния й блясък в България, се състои от новия малък градски Corsa Van, малкия ван Combo, новия средноразмерен мултифункционален Vivaro и големия ван Movano, предлагани в голямо разнообразие от версии. С над 330 заводски варианта и още много други, предлагани от препоръчвани от Opel фирми за трансформации, клиентите разполагат с продукти за всякакви нужди в категориите с общо допустимо тегло до 4,5 тона.

[✕]

 


Работягата Movano


Movano предлага най-богатата в лекотоварния сегмент на пазара гама от варианти на каросерията – общо 188, осигурявайки практически на всеки клиент възможност за избор на автомобил, пригоден оптимално за специфичната за него област на приложение. Благодарение на гъвкавата технология на конструктивната платформа на модела последното поколение на Movano предлага избор на версии с предно и задно предаване, както и гама от модели с общо допустимо тегло до 4,5 тона.
Вариантите със задно предаване и общо допустимо тегло 3,5 т се предлагат с възможност за поръчка на единични или двойни гуми на задния мост, докато при версиите с общо допустимо тегло до 4,5 т двойните гуми са част от серийното оборудване. Гамата на модела включва закрити фургони (с четири дължини на каросерията и три височини на покрива), товаро-пътнически варианти Сombi, шаси-кабини и версии с двойна кабина (Сrew cab), както и в модификации шаси-платформа. Оборудването на автомобилите е с гъвкави възможности, позволяващи по-нататъшни трансформации и допълнения. Възможна е и поръчката на фабрични специални версии от рода на бордови изпълнения, самосвали, кастени и пътнически бусове.

 Товарно пространство


Товарните отделения при закритите фургони предлагат едни от най-добрите в класа достъп, лекота на товаро-разтоварните дейности, височина и обем на превозваните товари. Автомобилът е с максимален товарен капацитет до 17 куб.м при максимална дължина на товарното пространство над 4 м. Общото допустимо тегло на модела достига 4,5 т, а полезният товар – до 2,5 т в зависимост от варианта на каросерията. Movano е и отлично средство за теглене на прикачени товари, способно да поеме ремарке с общо тегло 3,5 т и общо допустимо тегло на впряга до 7,5 тона.
Ниският праг на товарното пространство при версиите с предно предаване на модела позволява изключително лесен и удобен достъп до него при товаро-разтоварни дейности, докато плъзгащите се странични и двукрилите задни врати с големи светли отвори дават възможност за постигане на максимално удобство при работата с товари. Серийните механизми на задните врати позволяват отварянето им под ъгъл 180 градуса, а по желание могат да се поръчат механизми с ъгъл на отваряне 270 градуса.
Серийната плъзгаща се странична врата предлага широчина на светлия отвор до 1270 мм (1050 мм при версиите L1) и височина до 1780 мм, позволявайки странично товарене и разтоварване на стандартни европалети. Широкият заден отвор с размери 1580 мм на широчина и 1820 мм във височина в съчетание с увеличеното на 1380 мм разстояние между арките на калниците улеснява товаро-раз-товарните дейности, а изправените, равни странични стени на фургона допринасят за по-ефективното използване на наличното товарно пространство.

 Двигатели


Многофункционалният работяга на Opel вече се предлага с нови, мощни и икономични двигатели. Новата гама от задвижващи агрегати на Movano сега има пет турбодизелови мотора, включително два напълно нови авангардни 2,3-литрови BiTurbo двигателя. Оборудвани със система за принудително пълнене с два турбокомпресора, те съчетават отлична динамика с изключително нисък разход на гориво и въглеродни емисии.
Базовият Movano е оборудван с 2,3-литров турбодизел, който сега разполага с мощност от 110 к.с., или с 10 к.с. повече. Така както и другият вариант – 2,3 CDTI със 125 к.с., той запазва сегашните нива на разход на гориво и емисии, но предлага значително подобрение по отношение на динамиката.
BiTurbo версията със 136 к.с. и 340 Нм въртящ момент стандартно е оборудвана със системата старт/стоп, докато най-мощният вариант с BiTurbo и мощност 163 к.с., с въртящ момент от 360 Нм, увеличава мощността на Movano с 13 к.с. и му осигурява с 10 Нм по-висок въртящ момент от предходната версия. Оборудван стандартно също със системата старт/стоп, той отделя по-малко емисии въглероден диоксид с 39 г на 100 км. Това съответства на 1,5 л дизелово гориво на 100 км, или на 18% намаление – стойности, които оказват благотворно влияние както на разхода на собствениците, така и на околната среда.
В кабината на Movano водачът разполага с ново широкоъгълно огледало, монтирано върху сенника на пътника до него, което му осигурява подобрена видимост. Сенникът може да бъде наклонен до положение, позволяващо на водача да вижда мъртвата зона от дясната страна на автомобила и по този начин да избегне опасността от опасен контакт с различни препятствия. 

<< Обратно към новините