11 правила за икономично шофиране от Scania

04.11.2015

11 правила за икономично шофиране от Scania

1. Проверявайте редовно геометрията на осите и гумите и на камиона, и на ремаркето. Всяко изменение на монтажните ъгли на колелата се отразява на стабилността и управляемостта на автомобила, а също така увеличава разхода на гориво и води до преждевременно износване на гумите.

[✕]

1. Проверявайте редовно геометрията на осите и гумите и на камиона, и на ремаркето. Всяко изменение на монтажните ъгли на колелата се отразява на стабилността  и управляемостта на автомобила, а също така увеличава разхода на гориво и води до преждевременно износване на гумите.

2. Избирайте правилни гуми и проверявайте налягането им минимум веднъж седмично. Ако вашият автомобил е оборудван със система TPM (Tyre Pressure Monitoring) за следене на налягането на гумите, проверявайте и нея регулярно.

3. Използвайте максимално инерцията. Добро постижение за всеки шофьор на камион е, ако кара по инерция поне през 20% от времето на движение.

4. Преценявайте и предвиждайте пътната обстановка напред. Ако правилно осъзнавате какво се случва пред вас, ще можете да се похвалите с нисък разход на гориво. Например при приближаване до червен светофар на кръстовище е добре да се движите по инерция с ниска скорост и по възможност да не натискате нито педала на спирачката, нито педала на газта.

5. Минавайте редовно на сервизни обслужвания и поддържайте камиона в изрядно състояние. Това ще намали както разхода на гориво, така и износването на детайлите и ще намали непредвидените престои за ремонт.

6. Движете се в колона. От Scania са установили, че когато камионите се придвижват в конвой на разстояние от около 70 метра помежду си, разходът на гориво намалява с около 5%. Дори при дистанция от 100 м въздушното съпротивление е по-малко. Така че, дори да не сте в конвой, не бързайте да изпреварвате камиона пред вас, а поддържайте безопасна дистанция и пестете гориво.

7. Подгрявайте двигателя. В студено време е най-добре да имате електрическа подгряваща система, вградена в двигателя. Ако тръгвате от гараж, където има ток, най-добре е да включите удължител и да подгреете двигателя с електрически отоплител. Стартирайки двигателя при оптимална температура, ще намалите и разхода на гориво, и вредните емисии.

8. Проверявайте редовно спирачките. Ако използвате основно ретардер или друг вид моторна спирачка, много е вероятно спирачките на колелата на ремаркето да клеясат. Клеясалите спирачки водят до значително увеличаване на разхода на гориво. Затова минимум веднъж годишно, когато камионът влезе за планово сервизно обслужване, проверявайте спирачките и на камиона, и на ремаркето.

9. Избягвайте работата на празен ход на двигателя. Много митове има около работата на двигателя на празен ход. Един от тях е, че така най-добре се подгрява двигателят.  Но истината е, че почти винаги работата на празен ход на двигателя е напълно безсмислена и само увеличава разхода на гориво и вредните емисии. Ако спирате за повече от 20 секунди, горещо се препоръчва да изключвате двигателя.

10. Намалете максималната скорост от 90 на 80 км/ч. Преди да предприемете изпреварване на камиона пред вас и да ускорите до 90 км/ч, по-добре помислете дали не е по-разумно да се откажете от маневрата и да поддържате комфортните 80 км/ч. Така, освен че ще намалите разхода с до 10%, ще ограничите риска от ПТП с 40% и в значителна степен ще намалите износването на автомобила. При движение с 80 вместо с 90 км/ч, времето за изминаване на маршрута се увеличава с по-малко от 10%.

11. Оборудвайте камиона с аеродинамични спойлери, както за кабината, така и за междуосието и не забравяйте да обтегнете платнището на ремаркето.  Това може да намали разхода с още 5%.

<< Обратно към новините