На Busworld 2015 MAN акцентира върху безопасността и ефективността при автобусите

22.10.2015

На Busworld 2015 MAN акцентира върху безопасността и ефективността при автобусите

На изложението Busworld 2015, което се проведе от 16 до 21 октомври в Кортрийк, Белгия, MAN участва с широка гама градски, междуградски и туристически автобуси като акцентът бе поставен върху тяхната безопасност и ефективност.

[✕]

На изложението Busworld 2015, което се проведе от 16 до 21 октомври в Кортрийк, Белгия, MAN участва с широка гама градски, междуградски и туристически автобуси като акцентът бе поставен върху тяхната безопасност и ефективност.

За първи път на изложение бе представен моделът MAN Lion's Intercity. На щанда на MAN бяха показани 12- и 13-метрови версии на междуградския автобус съответно с 55 и 59 места. С добра аеродинамика и използване на леки компоненти е постигната висока ефективност и нисък разход на гориво. Lion's Intercity е с 6-цилиндров двигател MAN D0836 LOH Евро-6 с мощност 290 к.с.

[✕]


За осигуряване на максимална безопасност в стандартното оборудване на автобуса са включени EBS (Electronic Braking System)  с ABS (Anti-lock Braking System), ASR (Traction Control System) и BA (Brake Assist), както и електронната стабилизираща програма ESP (Electronic Stability Programme ), която включва динамична стабилизираща система DSP (Dynamic Stability Programme) и система срещу преобръщане ROP (Roll-Over Protection). Допълнително към оборудването могат да бъдат поръчани и спирачен асистент при внезапно спиране EBA (Emergency Brake Assist), система, следяща налягането в гумите TPMS (Tyre Pressure Monitoring System), система, следяща хоризонталната маркировка LGS (Lane Guard System) и звукова сигнализация при включване на задна предавка.

MAN Lion's Intercity е единственият междуградски автобус, който може да бъде поръчан със системите EBA и LGS.  Автобусът покрива и стандарта за безопасност ECE R66.02, гарантиращ здравината на каросерията в случай на преобръщане и влизащ в сила от 2017 г.

На Busworld 2015 бяха показани и множество подобрения в добре познатите модели MAN Lion's City, MAN Lion’s Coach и Neoplan Skyliner. Забележителното при Neoplan Skyliner е, че има коефициент на въздушно съпротивление Cw=0.41. Добрата аеродинамика на Neoplan Skyliner помага разходът на гориво и вредните емисии да са сред най-ниските в този клас.

Neoplan Tourliner 2+1 с луксозно обзаведен интериор с 33 седалки за VIP-пасажери бе отличен на Busworld 2015 с награда за изключителния комфорт, който предлага на пътниците.

На щанда на MAN бяха представени и редица алтернативни технологии. Градските автобуси MAN могат да бъдат поръчвани и с двигатели на биодизел, CNG и биогаз, както и с хибридно задвижване. В момента инженерите на компанията разработват вариант на електрически автобус, задвижван само от батерии. Очаква се на следващото изложение Busworld 2017 в Кортрийк да бъде показан неговият прототип, а до 2020 г. да е започнало серийното му производство.

На изложението бе отбелязан и 100-годишният юбилей на MAN Truck and Bus, както и приносът на компанията през годините за развитието на автобусния бранш.

<< Обратно към новините