Бестселърът Sprinter стана на 20 години

11.09.2015

Юбилеят бе отбелязан тържествено в завода на Mercedes-Benz Vans в Дюселдорф

Бестселърът Sprinter стана на 20 години

Бестселърът Mercedes-Benz Sprinter стана на 20 години. Юбилеят бе отбелязан подобаващо от Daimler и Mercedes-Benz Vans на 10 септември. Мястото на събитието, естествено, беше заводът на компанията в Дюселдорф, където е роден и от където продължава да излиза един от най-успешните лекотоварни автомобили в света. Честването мина под мотото на модела: Born to Run (Роден да изпреварва)...

[✕]

Бестселърът Mercedes-Benz Sprinter стана на 20 години. Юбилеят бе отбелязан подобаващо от Daimler и Mercedes-Benz Vans на 10 септември. Мястото на събитието, естествено, беше заводът на компанията в Дюселдорф, където е роден и от където продължава да излиза един от най-успешните лекотоварни автомобили в света. Честването мина под мотото на модела: Born to Run (Роден да изпреварва) и бе уважено от над 250 гости, сред които и премиера на провинция Северен Рейн-Вестфалия г-жа Ханелоре Крафт.

Не е лесно да се изброят постиженията на бестселъра Sprinter за двете десетилетия. Достатъчно е да се спомене, че от модела до сега са продадени около 3 млн. броя и че няма точка на света, в която Sprinter да не присъства на пазара (над 180 страни). „Със Sprinter ние създадохме марка, която е портрет на вановете“, каза в речта си пред гостите Дитер Цетше, председател на Съвета на директорите борда на Daimler AG. „Sprinter e най-успешният работен автомобил на всички времена и бестселър в портфолиото на Daimler. Очакваме отново да счупим рекорда за годишни продажби през 2015 година, която може да се окаже най-добрата за Sprinter до сега“, допълни Фолкер Морнинвег, директор на Mercedes-Benz Vans. Присъствието и речта на премира на Северен Рейн-Вестфалия бяха логични. Провинцията с население от над 10 млн. души е една от най-индустриалните в Германия, а заводът, където се произвежда Sprinter е най-големият в региона.

Историята на Sprinter започва през 1995 г. в Дюселдорф. По това време Daimler има вече четири десетилетия опит в производството на лекотоварни автомобили. Sprinter обаче е не само ново име, а основополагащ за сегмента на големите ванове модел. През 2000 г. моделът претърпява първия си фейслифт. През 2006 г. излиза второто поколение на модела, а 3 години по-късно то получава нови двигатели със система BlueEFFICIENCY и нова транссмисия. Актуалното поколение на Sprinter е на пазара от 2013 г. – още по-високотехнологично, по-екологично, по-сигурно и създадено да носи печалба на собствениците си.

В момента в завода на Mercedes-Benz в Дюселдорф се произвеждат над 740 Sprinter-a дневно. Предишното поколение се произвежда под името Sprinter Classic в заводите на ГАЗ Груп в Нижни Новгород, Русия, а производство на модела има още и в Китай, и в Аржентина.

Ден преди отбелязването на юбилея членовете на Международното жури ван на годината, сред които и редактор от списание КАМИОНИ, приложение ВАНОВЕ, участваха в интересен тест. Домакините бяха осигурили над 25 лекотоварни автомобила Меrecedes-Bеnz от всички поколения и варианти. За шофиране бяха предоставени от първия ван - L 319, създаден през 1955 г., през легендата 210D, до последния Sprinter във варианти като фургон, самосвал 4Х4, пътническо комби, луксозен минибус… Тестовото трасе, дълго около 200 км се виеше през живописните местности на Северен Рейн-Вестфалия, а всеки участник в теста можеше собственоръчно да усети огромната еволюция на лекотоварните автомобили с тривърха звездна на предната решетка.

Повече за годишнината, завода и теста – в октомврийския брой на списание КАМИОНИ

<< Обратно към новините