Това е новият дабълдекер VDL Futura FDD2

04.09.2015

Това е новият дабълдекер VDL Futura FDD2

Futura FDD2 е най-новото попълнение в гамата на холандския автобусен производител VDL. Внушителният двуетажен луксозен автобус от най-висок клас бе представен пред журналисти от Европа в последния ден на август. Събитието се състоя в завода на VDL във Валкенсваард, недалеч от Айндховен. Новият дабълдекер ще бъде гвоздей на щанда на холандците в предстоящото в средата на октомври...

[✕]

Futura FDD2 е най-новото попълнение в гамата на холандския автобусен производител VDL. Внушителният двуетажен луксозен автобус от най-висок клас бе представен пред журналисти от Европа в последния ден на август. Събитието се състоя в завода на VDL във Валкенсваард, недалеч от Айндховен. Новият дабълдекер ще бъде гвоздей на щанда на холандците в предстоящото в средата на октомври автобусно изложение Busworld Kortrijk 2015 в Белгия.

VDL Futura FDD2 идва като заместник на легендарния дабълдекер VDL Sinergy. Това е поредната стъпка на холандците към унифициране и окомплектоване на гамата от автобуси с марка VDL. Както бе обявено преди няколко години, всички туристически автобуси ще се произвеждат като моделна линия Futura, докато за градските остава популярното вече название Citea.

С Futura FDD2 холандците обявиха, че започват създаването на нови размери и пространства. Програмата им е амбициозна, защото пазарът на дабълдекери в Европа не е толкова голям – от порядъка на 350 до 400 броя на година. Играчите на него са известни и са си го разпределили отдавна. От VDL отчитат, че категоричен лидер там е Setra с над 50% пазарен дял. Твърдо втори са белгийците от VanHool с около 30 на сто от пазара. До сега VDL държи около 6% от пазара на двуетажни автобуси в Европа. Останалите проценти до 100 се поделят между Neoplan и испанските бодибилдери Ayats и Bulas.

FDD2 не е просто фейслифт. Новият автобус е резултат на дългогодишна разработка. Крайният резултат е впечатляващ външен дизайн, който недвусмислено показва принадлежността към семейството на Futura. Истинската изненада обаче при вътрешния дизайн – перфектно съчетание на форми, цветове, висококачествени материали и прецизна изработка. Новост при дабълкерите е скосеният на горе в предната част под на второто ниво. Това прави обзорът на водача по-голям и позволява огледалата за обратно виждане да се поставят по-високо, което от своя страна подобрява видимостта на шофьора назад. Така е решен един перманентен проблем при двуетажните автобуси. Като цяло автобусът е олекотен, а вътрешната височина е увеличена в сравнение с предишния модел без от това габаритната височина да надвишава границата от 4 метра. Това е постигнато с специалната олекотен а и тънка конструкция тип сандвич на пода на втория етаж.

VDL FDD2 идва с две дължини 13 м (до 84 пътника) и 14,1 метра (до 96 пътника).  Двигателят е DAF, 510 к.с., Евро-6, а предавателната кутия – 12-степенна автоматизирана ZF-AS Tronic.

Повече за новия модел – в октомврийския брой на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ.

<< Обратно към новините