Actros, Antos и Arocs могат да се дооборудват с PPC в сервизите на Mercedes-Benz

23.03.2015

Actros, Antos и Arocs  могат да се дооборудват с PPC в сервизите на Mercedes-Benz

Разработената от Mercedes-Benz Trucks иновативна система Predictive Powertrain Control (PPC) намалява разхода на гориво с до 5%, а следователно и оперативните разходи за камиона. От 1 април 2015 г. оторизираните сервизи на Mercedes-Benz в цяла Европа ще могат да вграждат системата PPC и на всички камиони Actros, Antos и Arocs, произведени след август 2012 г., които са оборудвани с автоматична...

[✕]

Разработената от Mercedes-Benz Trucks иновативна система Predictive Powertrain Control (PPC) намалява разхода на гориво с до 5%, а следователно и оперативните разходи за камиона. От 1 април 2015 г. оторизираните сервизи на Mercedes-Benz в цяла Европа ще могат да вграждат системата PPC и на всички камиони Actros, Antos и Arocs, произведени след август 2012 г., които са оборудвани с автоматична скоростна кутия Mercedes PowerShift 3.

Стойността на PPC в Германия е 1500 евро (вкл. сервизния труд). Инсталацията отнема около 2,5 часа и след това не изисква преминаване през технически преглед за одобрение като TUV и др.

Ако собствениците решат да оборудват своите камиони с пестящата гориво система PPC, то тази инвестиция ще им се изплати за около осем месеца при годишен пробег от около 130 000 км. Като положителен ефект от по-ниския разход на гориво трябва да се отбележат и намалените емисии СО2 в атмосферата.Познаването на точната топография на пътя е ключов фактор за ефективната работа на системата PPC. Тя разполага с електронен блок със заложена подробна триизмерна пътна карта на Европа, която покрива 95% от основните европейските пътища с обща дължина почти 300 000 км. Чрез GPS-връзка системата локализира автомобила на триизмерната пътна карта, като отчита релефа 2 км напред. По този начин, знаейки дали ще следва изкачване, спускане или равен участък, тя оптимизира подаването на газ и съответно превключването на предавките от Power Shift 3.

Статистиката показва, че от представянето през 2012 г. на първия Actros, оборудван с PPC, собствениците на 64% от камионите Mercedes за международен транспорт са избрали PPC като опция. И тази тенденция се засилва.

<< Обратно към новините