На пътя с флагмана VDL Futura FHD2-139

16.03.2015

Дни на отворените врати на VDL Bus and Coach в Бюрен, Германия

На пътя с флагмана VDL Futura FHD2-139
VDL Futura FHD2-139

Холандският автобусен производител VDL Bus and Coach проведе в средата на март традиционните си Дни на отворените врати в Бюрен, Германия. В малкия немски град е един от двата големи центъра на VDL Bus and Coach, намиращи се извън Холандия, през който за два дни преминаха стотици клиенти на марката от цяла Европа...

[✕]

Холандският автобусен производител VDL Bus and Coach проведе в средата на март традиционните си Дни на отворените врати в Бюрен, Германия. В малкия немски град е един от двата големи центъра на VDL Bus and Coach, намиращи се извън Холандия, през който за два дни преминаха стотици клиенти на марката от цяла Европа.

По време на дните на отворени врати в Бюрен VDL Bus and Coach предостави възможност на всички желаещи да тестват като водачи и пътници част от автобусите на холандския производител. На особен интерес се радваше един от флагманите на холандската марка – 14-метровият триосен луксозен туристически автобус VDL Futura FHD2-139, който бе един от експонатите на миналогодишното изложение IAA 2014 в Хановер. Автобусът е оборудван с възможно най-мощният двигател, използван от VDL. Силовият агрегат DAF MX-13 340 e 12,9-литров и развива максимална мощност от 460 к.с. Предавателната кутия е 12-степенна, автоматизирана ZF  AS Tronic със ZF Intarder3.

[✕]

Автобусът разполага с 48+1+1 седящи места и външен багажник с вместимост 12 м3. В задния край на автобуса са обособени кухня и тоалетна, пригодена за ползване и от инвалиди. Най-интересното при автобуса обаче е автоматизирана рампа за инвалидни колички с товароподемност 400 кг, монтирана след втората врата. Рампата се открива след отварянето на отделна врата, чийто долен край е на нивото на пода на пътническия салон. Платформата се разгъва за секунди, като се управлява от пулт. След стъпването на количката върху нея, рампата се вдига на нивото на пода на салона и инвалидният стол се вкарва вътре безпроблемно. Двете двойки пълноценни туристически седалки, които са до специалната врата пък много лесно се накланят, за да освободят място за инвалидния стол.

Моделът е оборудван и със специално съоръжение, подобно на ски влек, чрез което пътници с намалена подвижност могат да се придвижват по дължината на салона – от предния му край до тоалетната в задната част. Простото съоръжение се състои от елементарна седалка, окачена на рамо, което се движи по две релси, монтирани в тавана по протежение на пътеката между седалките в салона.

При тестовете на пътя, в които се включи и редактор на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ, VDL Futura FHD2-139 естествено демонстрира характерния си висок комфорт. Автобусът, въпреки дължината си се отличава със завидна маневреност, а силовата линия притежава отлична динамика.

По време на дните на отворени врати клиентите на VDL можеха да се запознаят, освен с голяма част от продуктите на холандския производители и със строените в редици наличности от нови и десетки употребявани градски и туристически автобуси в центъра в Бюрен. На закрито пък бе организирано малко изложение, на което сови щандове имаха основни доставчици на VDL като ZF, Voith, Michelin… А за двата дни бяха осъществени десетки срещи, разговори и конкретни сделки за доставка на автобуси.

Още за събитието - в брой 3 на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ от месец април 2015

<< Обратно към новините