Два градски автобуса Irizar i2e тръгват в Барселона

21.10.2014

Два градски автобуса Irizar i2e тръгват в Барселона

Два електрически градски автобуса Irizar i2e ще бъдат пуснати в пробна експлоатация в градския транспорт на Барселона. Двата Irizar i2e са част от европейския проект ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society), финансиран от Европейския съюз и имащ за цел да разработи програма за екологичен градски транспорт.

[✕]

Два изцяло електрически градски автобуса Irizar i2e ще се движат пробно, като част от градския транспорт на Барселона.  Двата Irizar i2e са част от европейския проект ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society), финансиран от Европейския съюз и имащ за цел да разработи програма за екологичен градски транспорт.

Нископодовият 12-метров  градски автобус Irizar i2e, който бе представен в началото на юли, се задвижва само от електрически батерии с мощност 230 kW. Изчисленията от предварителните тестове на i2e в Барселона показаха, че с едно пълно зареждане на батериите (което продължава около 5 часа), автобусът може да се движи 16 часа със средната скорост за Барселона 10-11 км/ч и да измине 160-180 км. Батериите на i2e се рециклират на 99%.

За да се намали консумацията на електрическата енергия, автобусът е оборудван с Eco Assist - иновативна система разработена от Irizar. Тя помага на водача в реално време да оптимизира изразходваната енергия, като по този начин се увеличава пробега без зареждане.

Irizar i2e покрива всички изисквания за активна и пасивна безопасност. Той е първия електрически автобус, отговарящ и на нормата R.66 за преобръщане. Здравата конструкция на автобуса е проектирана да издържа сблъсък, както отпред, така и отстрани.

<< Обратно към новините