Нова система за активна безопасност от Volvo Trucks

07.10.2014

Нова система за активна безопасност от Volvo Trucks

Новата технология на Volvo Trucks за елиминиране на инциденти на пътя, причинени от ограничена видимост, е разработена в рамките на изследователския проект Non-Hit Car and Truck, реализиран в сътрудничество с Volvo Cars. Задачата й е да засече, анализира и оцени всичко, което се случва около превозното средство и да предложи конкретни действия за избягване на сблъсъци с пешеходци, велосипедисти...

[✕]

Новата технология на Volvo Trucks за елиминиране на инциденти на пътя, причинени от ограничена видимост, е разработена в рамките на изследователския проект Non-Hit Car and Truck, реализиран в сътрудничество с Volvo Cars. Задачата й е да засече, анализира и оцени всичко, което се случва около превозното средство и да предложи конкретни действия за избягване на сблъсъци с пешеходци, велосипедисти или други превозни средства. Ако водачът не реагира на предложените от системата предпазни действия, тя може да активира самостоятелно спирачките или кормилното управление.

Системата Non-Hit Car and Truck обработва данните от камери, радари и други сензори, разположени от всички страни на превозното средство. Сканира околността в радиус от 360 градуса на всеки 25 милисекунди. Събраните данни за рискови ситуации се анализират, а системата генерира различни опции за маршрут на превозното средство. В зависимост от скоростта на обектите тази технология може да предвиди различни сценарии до 5 секунди напред и така да посочи на водача най-добрия план за действие.

Работата по проекта стартира през 2010 г. в партньорство с Volvo Car Corporation, Тhe ÅF Group, HiQ, Mecel и Chalmers University of Technology. Изследователската дейност ще приключи през декември 2014 г, като резултатите ще позволят разработването и активирането на нови системи за безопасност, които да бъдат въведени както при леките, така и при товарните автомобили в рамките на следващите 5-10 години.

<< Обратно към новините