Irizar i2e тръгна в Сан Себастиян

сп. Камиони, 2014, Бр. 7
17.09.2014

Irizar i2e тръгна в Сан Себастиян

Първият типично градски автобус на производителя от страната на баските е напълно електрически

[✕]

Испанският автобусен производител Irizar представи първия си електрически модел i2e. 12-метровият градски автобус бе пуснат тържествено в експлоатация по редовна линия на обществения транспорт в Сан Себастиян. Важното за производителя от Ормайстехи събитие дойде в годината, в която Irizar Group отбелязва своята 125-а годишнина.
Irizar i2e е не само първият напълно електрически автобус в гамата на мултинационалната компания от испанския град Ормайстехи, но е и първият типично градски нископодов 12-метров модел, който излиза от нейния завод. Досега в богата гама на Irizar влизаха суперлуксозният туристически PB, луксозният туристически i6, междуградският i4 и крайградският, частично нископодов i3.
С новия автобус Irizar стана част от европейския проект ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society). Испанците ще доставят по проекта два градски електрически автобуса на компанията за градски транспорт TMB в Барселона. Производството им вече върви в Ормайстехи. Тръгналият в Сан Себастиян автобус е вторият произведен, след като първият е бил разглобен при тестовете за одобряване на типа.
Проектът ZeEUS, стартиран в Брюксел, е считан за един от най-важните моменти в развитието на екологичния градски транспорт. Той се ръководи от Международния съюз за обществен транспорт (UITP) и включва 40 участници – автобусни производители, държавни, общински и обществени организации. Иновативният проект трябва да разработи електрическо превозно средство с голям капацитет на батериите и да изгради инфраструктура за зареждането им. Целта е да се създаде изцяло електрическо решение за градската автобусна мрежа в европейските градове. В проекта участват осем европейски града – Барселона, Лондон, Глазгоу, Стокхолм, Мюнстер, Пилзен, Бон и Каляри – Италия, а Сан Себастиан е град наблюдател по тази програма. В тези градове ще се експлоатират електробуси на няколко европейски производители.
Освен че се отличава с иновативен дизайн и високо качество, характерни за марката, i2e е произведен с компоненти, голяма част от които идват от фирми – част от Irirzar Group. Испанската Hispacold доставя климатичната инсталация, южноамериканската Jema доставя електрониката, свързана със зареждането на батериите, както и зарядните станции, от базираната в Мексико и Испания Datik идва информационната система на автобуса, а мултинационалната Masats е производител на вратите на салона и управляващите ги системи.
i2e е крайният резултат от стратегията на цялата група Irizar, насочена към иновации и устойчива мобилност. Идеята е с този модел компанията да е сред лидерите в тази насока. Според статистиката, отчитат в Irizar Group, 60 на сто от населението на Европа живее в големите градове и ползва градски транспорт. Това и ползването на различните автомобили е причина за генерирането на 40 на сто от всичките изхвърляни в атмосферата CO2 и до 70 на сто от другите замърсявания. А всеки електробус, пуснат в експлоатация, може да спести годишно до 88 тона CO2 и до 33 000 л гориво. Наред с това в големите градове расте и шумът от транспорта. Всичко това изкарва на преден план нуждата от ефективни превозни средства, които са екологични, безшумни, щадящи околната среда. Това е причината Irizar да навлезе в сегмента на градските автобуси от горе на долу – директно с електрическо превозно средство. i2e е разработен с възможност за рециклиране на повечето компоненти, вложени в него при спазване на принципите на екодизайна и на екологичните критерии. Батериите пък са 99% рециклируеми. i2e Irizar е проектиран за пробези между 200 и 250 км с едно зареждане в зависимост от натоварването и климатичните условия. Напълно изтощената батерия се зарежда за 5 часа и осигурява около 14 – 16 часа шофиране в градски и междуградски условията при средна скорост от 17 км/ч. С цел оптимизиране на потреблението на електроенергия в автобуса е вградена система за предварителен контрол на климата в салона. Това позволява потегляне от станцията за зареждане при достигнати оптимални условия за пътниците. Системата Eco Assist пък подпомага водача при шофиране, като му помага да взема правилни решения, което също води до икономия на енергия.
Irizar i2e Irizar покрива най-високите изисквания за пасивна и активна безопасност. Това е първият електрически автобус на пазара, който е в съответствие с нормите за безопасност при преобръщане R.66. Безопасността се тества при възможно най-тежки условия.
Основната сила на i2e Irizar, както при всеки електробус, е в неговата рентабилност. Електрическото задвижване и захранващата система включват последните технологии в областта. Електродвигателят е с мощност 230 кВт, а батериите с капацитет 376 кВтч. Системата за управление на енергията и на съхранението є, разработена от Jema Energy, управлява връзката между батерията и ултракондензаторите, като поддържа компонентите в оптимален режим.
Общите инвестиции, които групата планира за развитие на електрическите автобуси, са около 60 млн. В това число са и инвестициите за развитие на производствените є мощности. Линията за електробуси ще бъде завършена през 2016 г., а дотогава i2e ще се произвежда на сега съществуващите съоръжения на Irizar.
Пускането на i2e стана повод поканените от цяла Европа журналисти да надникнат в завода на irizar в Ормайстехи. Макар и със 125-годишна история, той е постоянно модернизиран и разширяван. В момента е изключително съвременно и модерно съоръжение. А гордостта на домакините бе новооткритият център на групата за проучване, разработки и дизайн Creatio, базиран в Ормайстехи, непосредствено до един от заводите на Irizar. От компанията с гордост отбелязаха, че след като при някои от другите си модели ползват цели шасита от различни европейски производители, сега пускат в производство продукт, който е изцяло разработен в новия R&D център на групата. Батериите при i2e са швейцарски. Мостовете идват от немския производител ZF, като задният – двигателен, е нормален портален мост за нископодови конвенционални автобуси. Това прави крачката от електробус към производството на градски автобус с дизелов или газов двигател много по-лесна за Irizar.

Сан Себастиян – София 

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините