MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015

сп. Камиони, 2014, Бр. 7
17.09.2014

MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015

Съчлененият градски автобус спечели международната награда след оспорвана конкуренция и тестове в Люцерн

[✕]

MAN Lion’s City GL CNG e Автобус на годината 2015. Съчлененият градски автобус спечели международната награда Bus of the Year 2015 в оспорвана конкуренция с Iveco Urbanway Full Hybrid, Mercedes-Benz Citaro G, Scania Citywide CNG и VDL Citea SLFA. Петимата кандидати за приза участваха в Bus Euro Test 2014, който определи победителя и се проведе от 3 до 6 юни в швейцарския град Люцерн.
В тридневния тест в Швейцария като водачи и пътници участваха 20 журналисти от 20 европейски държави – от специализирани издания, членуващи в международното жури Автобус на годината. За четвърта поредна година сред тях бе и редактор от списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ. Победителят бе определен от журналистите с тайно гласуване. Конкуренцията в теста бе убийствена, а изборът на журито не беше лесен, тъй като всички кандидати имаха много достойнства и силни страни.
По време на най-голямото международно изложение за товарни автомобили и автобуси IAA 2014 в Хановер в края на септември MAN Lion’s City GL CNG ще получи приза Bus of The Year 2015 и правото да се брандира като негов носител.
При MAN Lion’s City GL CNG е заложено на доказани технологии, в много от които MAN Truck & Bus е пионер. Газовият двигател при автобуса е MAN E 2867 LUH07 CNG, Евро-6 с работен обем от 12,8 л и максимална мощност 310 к.с. MAN Lion’s City GL CNG е напълно съвременен и модерен градски автобус от най-висок клас, който покрива и най-високите изисквания на съвременния градски транспорт. Достатъчно е да се спомене, че преди повече от 3 години точно версията на Lion’s City GL с пет врати стана един от първите европейски автобуси, приведени към иновативните изисквания на EBSF (Европейска автобусна система на бъдещето) и участник в международния проект.
При MAN Lion’s City GL CNG изцяло е обновено мястото на водача. Въпреки дължината си от 18,75 м (най-дългият участник в теста) автобусът показа завидна маневреност и в най-тесните критични участъци на трасето в Люцерн и може да се отчете, че се управляваше изключително леко и спокойно.
Моделът, участвал в тестовете в Люцерн, с много малки разлики е почти идентичен с онези 126 нови автобуса, които започнаха да пристигат в градския транспорт на София. Разликата е, че те са от по-късата модификация Lion’s City G CNG с четири врати на салона.
Тестовете за Автобус на годината се организират от Международното жури Автобус на годината и се провеждат ежегодно в края на май или началото на юни. В четна година съревнованието е Bus Euro Test и е за градски автобуси, а международното жури присъжда награда Bus of The Year. Тя се връчва в Хановер на края на септември по време на най-голямото международно изложение за товарни автомобили и автобуси – IAA. В нечетни години се провежда Coach Euro Test за туристически автобуси и съответно призът е Coach of The Year, като наградата се връчва през октомври по време на най-голямото международно автобусно изложение Busworld Kortrijk в Белгия. По традиция всяка година тестът е в различна държава, като домакин е едно от изданията, член на журито. През 2015 г. за първи път списание КАМИОНИ ще е домакин на събитието и ще организира Coach Euro Test 2015 в България.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините