НОВО: Абонирайте се за електронна версия на сп. КАМИОНИ! Включете се в 23. издание на КОЙ КАКЪВ Е в транспорта и спедицията в България 2020.

Нови правила за седмичната почивка на шофьорите във Франция и Белгия

28.07.2014

Нови правила за седмичната почивка на шофьорите във Франция и Белгия

На 11 юли 2014 г. във Франция бе обнародван закон, с който превозвач, който не създава условия негов шофьор (шофьори) да ползва нормалната седмична почивка, се наказва с глоба до 30 000 евро и затвор до 1 година. От средата на юни 2014 г. подобен закон беше въведен и в Белгия.

[✕]

 

На 11 юли 2014 г. във Франция бе обнародван закон, с който превозвач, който не създава условия негов шофьор (шофьори) да ползва нормалната седмична почивка, се наказва с глоба до 30 000 евро и затвор до 1 година.

Според френските власти целта на този закон е борбата срещу социалния дъмпинг и нелоялната конкуренция. Законът въвежда принципа на „солидарната отговорност“, който позволява да бъдат предприети мерки срещу товародател за нарушенията на някой от неговите подизпълнители, който ползва командировани работници. Текстът въвежда и черен списък на фирмите, които са били глобени за „нелегален труд“, като по решение на съда, списъкът може да бъде публикуван в Интернет за период от две години.

От средата на юни 2014 г. подобен закон беше въведен и в Белгия, като там глобата за „ползване на нормалната седмична почивка в товарния автомобил“ е 1800 евро.

Засега и в двете страни нарушението може да се констатира само ако водач е „хванат“ в превозното средство по време на седмична почивка. Някои водачи се заканват да си купят палатки и да спят в тях на къмпинг.

<< Обратно към новините