Volvo Buses се включва в проекта ZeEUS

08.07.2014

Volvo Buses се включва в проекта ZeEUS

Volvo Buses се включва в проекта ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society) с осем електрически хибридни автобуса. Превозните средства ще започнат да обслужват редовни линии от градския транспорт на Стокхолм. Целта е да се установи, дали електрическите автобуси биха подобрили качеството на живот в европейските градове...

[✕]

Volvo Buses се включва в проекта ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society) с осем електрически хибридни автобуса. Превозните средства ще започнат да обслужват редовни линии от градския транспорт на Стокхолм. Целта е да се установи, дали електрическите автобуси биха подобрили качеството на живот в европейските градове. Зад демо проекта, който е съфинансиран от ЕС, стоят Volvo Buses, SL (Общественият транспортен оператор на Стокхолм) и доставчикът на енергия Vattenfall.

Използваната от автобусите на Volvo технология ще предложи значително намаление на консумацията на енергия, ниски емисии на отработени газове и по-малко шум. Машините ще изпълняват курсове по Линия 73, която минава през центъра на Стокхолм, в продължение на 2 години.

[✕]


Автобусите са оборудвани с батерии, които се зареждат от електрическия генератор. Зареждането на батериите може да става както по време на пътуването, така и в края на маршрута. Пълният капацитет на клетките се запълва за осем минути, пише Busworld. След това машината може да измине 7 километра изцяло на електричество.

Хибридните автобуси на Volvo, оборудвани с дизелов двигател, могат да намалят потреблението на гориво със 75% и също с толкова отделените в атмосферата емисии на въглероден диоксид. Въздействието върху околната среда може да бъде намалено допълнително, ако се използва биодизелов двигател.

В ZeEUS участват 8 европейски града и общо 40 участници. Проектът е със срок на изпълнение 42 месеца и ще се фокусира върху това да покаже икономическата, оперативната, екологичната и социалната жизнеспособност на електрическите автобуси като реална алтернатива за мобилност в градска среда, основана на различни иновативни технологични решения в осем европейски града: Барселона, Лондон, Глазгоу, Стокхолм, Мюнхен, Рим, Пилзен и Бон.

<< Обратно към новините