Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Новото Iveco Daily

сп. Ванове, 2014, Бр. 2
18.06.2014

Раздвоение на личността

Новото Iveco Daily

В средата на май Iveco представи новото Daily пред международното жури „Ван на годината“. 80% от частите на каросерията му са съвсем нови, максималният му товарен обем е нараснал почти до 20 куб. м, усиленото окачване е по-стабилно, кабината е станала значително по-комфортна, а безопасността е издигната на качествено ново равнище...

[✕]

В средата на май Iveco представи новото Daily пред международното жури „Ван на годината“. 80% от частите на каросерията му са съвсем нови, максималният му товарен обем е нараснал почти до 20 куб. м, усиленото окачване е по-стабилно, кабината е станала значително по-комфортна, а безопасността е издигната на качествено ново равнище. Ние се възползвахме максимално от ексклузивното представяне на новия модел и го тествахме в продължение на няколкостотин километра из Северна Италия, за да стигнем до извода, че той страда от „раздвоение на личността“. Защо ли? Четете надолу!

Изисква се доста смелост, за да се решиш да подложиш на радикална промяна безспорния лидер в класа на големите ванове със задно предаване – Iveco Daily. В интерес на истината обаче такава промяна се налагаше от доста време, и то не защото Daily страдаше от упреци към чисто работните му характеристики, а просто защото конкуренцията напредна изключително много по отношение на комфорта, ергономия-
та и високите технологии.
Вниманието, което Iveco отделя на Daily, е наистина огромно – много по-голямо от това на типичните производители на леки автомобили, които някак си помежду другото продават и ванове. Ако се съди по концентрацията и енергията, която инженерите на Iveco демонстрираха по време на световната премиера на модела в Торино (и каквато винаги са демонстрирали), просто няма как техният модел да се задоволи с посредствено представяне, откъдето и да го погледнеш.
Фокусът върху модели като Daily се предопределя от няколко общоизвестни тенденции, най-важната от които е, че сухопътният транспорт е и ще продължава да бъде основа за икономическия растеж на Европа. Той генерира 5% от брутния вътрешен продукт на Стария континент, навъртайки по 1,734 млрд. тонкилометра годишно. 45,3% от товарните превози са сухопътни и се обслужват от автопарк от 33 980 000 товарни автомобила.
Фактът, че 70% от европейците живеят в градовете, имайки заслуга за над 80% от брутния вътрешен продукт и за 23% от емисиите СО2, обуславя все по-голямата нужда от ванове (62% от всички товарни автомобили) и нарасналия стремеж към ограничаване на разходите (цените на горивата и маслата са се увеличили с 46% от 2005 г. досега).
Ето защо основните цели при разработката на новото Daily са били да се ограничи въздействието върху пътния трафик (т.е. да се оптимизира активната безопасност и управляемостта), да се намалят вредните емисии и да се подобри рентабилността (чрез едновременно увеличаване на товарния обем и оптимизиране на разхода на гориво). Ето как може да се свърши всичко това от един истински специализиран производител като Iveco:
Конструкцията на новия модел е съвсем нова – с по-дълги междуосия, по-къс заден надвес, по-голям товарен обем (вече до 19,6 м3), по-нисък коефициент на въздушно съпротивление
х = 0,30) и тотално променен интериор с подобрена ергономия. Редно е да се запитате: възможно ли е всичко това да се реализира, без да се правят компромиси с важни параметри като маневреността и управляемостта или пък с цената и производствената ефективност?
Да, възможно е, стига да е направено от майстори. Въпреки увеличените си размери новото Daily продължава да бъде най-маневреният ван в класа си с диаметър на завой само 11,9 м. Както доказаха тестовете във Вале д’Аоста, той се управлява по-лесно, по-интуитивно и по-безопасно. Най-после е увеличена и височината на челното стъкло (с 4 см), благодарение на което видимостта във вертикално направление е подобрена драстично.
Шофьорската седалка е разположена с 15 мм по-ниско, диаметърът на волана е намален с
20 мм, а кормилната колонка е наклонена с още 7°. В комбинация с новото предно окачване Quad-Tor (с двойни носачи и торсионни щанги) тези на пръв поглед дребни промени издигат комфорта при управление на качествено ново равнище.
В момента заводът на Iveco в Сузара може да се похвали с най-икономичното производство на лекотоварни автомобили в Европа, изразходвайки рекордно ниските 10 000 гигаджаула за изработката на един ван. Оборудването му включва нови, изцяло автоматизирани поточни линии за зареждане, манипулиране и заваряване, както и за контрол на използваните компоненти.
В резултат времето за производство на едно Daily е намалено с 2 часа. Ето защо въпреки огромната инвестиция в разработката му от цели 500 млн. евро крайните му клиентски цени ще останат непроменени спрямо досегашния модел (това сподели в интервю за ВАНОВЕ новият президент на Iveco – Лоренцо Систино, който доскоро оглавяваше Fiat Professional).
Задното окачване също е съвсем ново. Променената му геометрия има за цел да ограничи презавиването, характерно за вановете със задно предаване, а също и да подобри комфорта на возене. Едновременно с това е понижен прагът на товарене (с 55 мм), което улеснява товаро-
разтоварните дейности.
Полезният обем на базовата версия е увеличен до 10,8 м3 при запазване на същата дължина на каросерията. Високообемната модификация с 19,6 м3 се отличава с най-добрия товарен индекс на пазара – 0,68 (съотношението между товарната и общата дължина), а 7-тонният вариант продължава да бъде недостижим по отношение на максималната товароносимост (до 4,7 тона).
Задвижването е поверено на добре познатите 2,3- и 3-литрови турбодизелови двигатели с мощност до 205 к.с. и въртящ момент до 470 Н.м. Средният им разход на гориво е намален с 5,5% благодарение на редица мерки за ограничаване на вътрешните загуби от триене, подобряване на аеродинамиката, „интелигентно“ управление на алтернатора и др. Опцията EcoPack обещава до 14% икономии в градски условия на движение (според проведени измервания по цикъла NEDC).
Още по-икономичен е метановият двигател, който генерира 25% по-малко емисии СО2 и отсега отговаря на бъдещите еконорми Евро-6 (засега дизелите са Евро-5+ с готовност за преминаване към Евро-6 още от тази есен). В производствената гама на новия модел ще остане и изцяло електрическият вариант Daily Electric, който не отделя абсолютно никакви емисии на мястото на експлоатация.
Новото Daily има общо 200 базови версии и 8000 възможни комбинации от размери, задвижвания и нива на оборудване. Отличен пример в това отношение е изборът между 15 различни предавателни числа на главното предаване, които му гарантират максимално точно съответствие с конкретните условия на експлоатация.
Ще кажете: „Нищо ново под слънцето! Daily винаги е покривало изключително широка гама от приложения.“ Няма да сте далеч от истината, но и няма да сте съвсем прави. Защото новият модел се отличава с една характерна особеност, произтичаща от непрекъснатото му желание да расте – и на размери, и на приложения. Става дума за стратегическото отделяне на гамата на шаси-кабините от тази на закритите фургони.
Естествено, те продължават да се продават под едно и също име, но замисълът им вече е коренно различен. 7-тонните бордови версии и самосвалите си остават типични „черноработници“, изпълнени в духа на тежкотоварните модели на Iveco, докато по-малките 3,5-тонни ванове получават така необходимата доза комфорт, за която отворихме дума в началото.
Това „раздвоение на личността“ има за цел да помогне на Daily да запази предимството си в тежката категория, като в същото време заявява силни амбиции за „отхапване“ на голямо парче от „баницата“ в по-ниския клас, който досега като че ли беше преотстъпен по братски щедро на Fiat Ducato. Дали това е свързано с преливането на висши кадри от Fiat в Iveco, или с все по-дълбоко зейващата пропаст между двата гиганта CNHI (Case New Holland Industrial, част от който е и Iveco) и FCA (Fiat Chrysler Automobiles), тепърва предстои да разберем. Едно е сигурно: новото Daily е най-доброто, произвеждано от Iveco досега.

Новото Iveco Daily срещу най-добрия конкурент*

  Индекс Конкурент Новото Daily
Разход на гориво NEDC 7,4 л/100 км 7,4 л/100 км
Товароносимост Ван 10,8 м3 1318 кг 1410 кг
Ергономия Височина на товарене 675 мм 675 мм
Управляемост Управляемост по SAE 8,52 8,75
Маневреност Диаметър на завой 13,6 м 11,9 м
Мощност   190 к.с. 205 к.с.
Макс. тегло   5 т 7 т
Товарен обем Максимален 17 м3 19,6 м3

* По данни на Iveco

Красимир Кирилов

<< Обратно към новините