Otokar Tour премина през София и Варна

сп. Камиони, 2014, Бр. 4
19.05.2014

Представяне и тестови шофирания на Navigo C, Navigo T, Navigo T Mega и Vectio T с двигатели Евро-6

Otokar Tour премина през София и Варна

Обновените автобуси на Otokar, покриващи емисионните изисквания Евро-6, дойдоха за първи път в България през април. По време на международната обиколка Otokar Tour бяха представени 4 от моделите на най-големия турски автобусен производител. Събитието бе организирано от Otokar и вносителя на марката в България Автокам БГ....

[✕]

Обновените автобуси на Otokar, покриващи емисионните изисквания Евро-6, дойдоха за първи път в България през април. По време на международната обиколка Otokar Tour бяха представени 4 от моделите на най-големия турски автобусен производител. Събитието бе организирано от Otokar и вносителя на марката в България Автокам БГ.

Първата спирка на Otokar Tour в България бе в София на 10 април пред хотел Hilton. На 15 април автобусите бяха във Варна, пред Бизнеспарк Варна. Преди България обиколката премина през Гърция, а след това тръгна към Прага. През двата дни на българска земя десетки представители на автобусния бранш и клиенти на марката имаха възможност да разгледат четирите бели автобуса на Otokar, покриващи най-строгите емисионни норми Евро-6. В тура участваха градският автобус Navigo C (с дължина 7721 мм) и туристическите Navigo T (7721 мм), Navigo T Mega (8395 мм) и Vectio T (10 100 мм). Техническите детайли и оборудването бяха представени и компетентно разяснени от специалисти на Otokar и Автокам БГ.
За европейския пазар различните варианти на Navigo Евро-6 се оборудват с двигатели Cummins ISBe4.5E6, 4-цилиндрови, с работен обем 4462 см3 и максимална мощност 180 к.с. при 2300 об./мин. Силовият агрегат е разположен под пода на салона, зад предния мост. При по-големия брат Vectio пък за постигане на еконормите Евро-6 производителят разчита на разположен отзад силов агрегат MAN D0836 LOH 72, шестцилиндров с работен обем 6871 см3 и максимална мощност 290 к.с. при 2300 об./мин. Всички желаещи посетители на Otokar Tour можеха да направят пробно едночасово пътуване с всеки един от автобусите като пътници или като водачи. На интерес се радваха и четирите автобуса, като през цялото време на събитието поне един или два от тях бяха в движение. По време на драйв тестовете можеха да се усетят стабилността, комфортът и динамичните качества на автобусите Otokar.

За българския пазар от Otokar изтъкнаха, че разчитат особено много на модела Navigo T Mega (по-подробно за него на стр. 88). Важно място в гамата и пазарен успех има и Vectio T. Този 10-метров пълноценен туристически автобус има изключително приятна визия и предлага комфорт на най-високо ниво. Салонът, освен с всички екстри за продължително пътуване, е оборудван и с тоалетна. Нещо повече – от Otokar издадоха, че до края на 2014 г. ще пуснат на пазара версия и на туристическия Navigo T Mega с тоалетна.

[✕]

Автобусите от Otokat Tour
Представеният в България Navigo C е мидибус от градската гама на Otokar с дължина 7721 мм. Габаритната му ширина е 2265 мм, а височината – 3275 мм. Междуосието е 3866 мм. Вътрешната височина в салона е 2020 мм. Максимално допустимата маса е 10 000 кг. Местата в автобуса са за 21 седящи и 18 правостоящи пътници, като отзад е предвидено пространство за инвалидна количка. Вратите са две двойни – отпред и отзад, а втората е стандартно оборудвана с рампа за инвалиди. Предавателната кутия е Eaton FS4106 B с 6+1 предавки, но като опция се предлага автоматична предавателна кутия Allison с ретардер. Моделът се оборудва стандартно с климатик, ABS, ASR… Опция са камерата за обратно виждане и задните сензори за паркиране.

Navigo T е най-малкият член на фамилията туристически автобуси на Otokar. Дължината на представения в България модел бе 7721 мм при междуосие 3866 мм. Ширината на автобуса е 2265 мм, а височината – 3275 мм. Вътрешната височина в салона е 2020 мм, а допустимата максимална маса – 10 000 кг. Вратите са две – единични, а салонът разполага с 31+1+1 седящи места. Предавателната кутия е Allison 6+1, автоматична, а като опция се предлага механичната Eaton с ретардер или без ретардер. Стандартно скоростта на автобуса е ограничена на 100 км/ч. ABS, ASR, DVD и навигационната система и LCD-екранът са стандартно оборудване, а камерата за обратно виждане е опция.

 

Vectio T
Vectio T е туристически автобус от горната гама на производителя с дължина 10 100 мм. Ширината му е 2410 мм, а външната височина с климатик 3255 мм. Предното окачване е пневматично, а задното механично, като автобусът е на изцяло самоносеща конструкция и независимо предно окачване. Това, естествено, води до намаляване на собственото тегло на автобуса и оттам – повишаване ефективността на превозите и снижаване на оперативните разходи при експлоатация.

Вратите на салона при Vectio T са две, а броят на местата за сядане в зависимост от конфигурацията е от 34+1 до 39+1. Предавателната кутия е механична ZF 6S1010BO с 6+1 предавки. Стандартното оборудване на модела е изключително богато. Част от него са системите за безопасност ABS-ASR-EBS-ESC, климатичната система 24 кВт, двоен стъклопакет на прозорците и вратите, пътнически седалки с двуточкови предпазни колани, заден парктроник, камера за обратно виждане, пожароизвестителна система, CD и DVD-системи, 21-инчов LCD монитор в салона.

 

<< Обратно към новините