Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

VanHool откри официално завода си в Скопие

14.05.2014

През септември в Хановер белгийската компания ще представи нов модел туристически автобус, произведен в Македония за европейския пазар

VanHool откри официално завода си в Скопие

Белгийският производител на автобуси VanHool откри официално новия си завод в македонската столица Скопие. Съоръжението работи на практика вече от близо година, а в деня преди откриването в цеховете на завода бе стартирало производството на автобус номер 210 от модела CX45, предназначен за пазара в САЩ...

[✕]

Белгийският производител на автобуси VanHool откри официално новия си завод в македонската столица Скопие. Съоръжението работи на практика вече от близо година, а в деня преди откриването в цеховете на завода бе стартирало производството на автобус номер 210 от модела CX45, предназначен за пазара в САЩ. Това е първата инвестиция на VanHool извън Белгия, като досега вложенията на белгийската компания в скопския завод са за 25 млн. евро.

Заводът на VanHool в Македония се намира край входната магистрала на Скопие, идваща от изток. Разположен е в индустриален парк в съседство с предприятия на JonsonMotors и други чуждестранни компании. Фабриката е изградена върху празен терен и бе открита 22 месеца след първата копка, но реално производството в нея е стартирало още през юли 2013 г.

Белгийската компания започва да стори завод в Македония през 2012 г., след като печели две големи поръчки за доставка на автобуси за Щатите - първата за 300 стандартни автобуса (от типа commuter coach - туристически автобус за средни и къси разстояния, предназначен за превоз на организирани групи, работници и пр.), а втората за 200 индивидуално конфигурирани туристически автобуса от най-висок клас. Според Филип Ван Хул, изпълнителен директор на компанията, тогава става ясно, че в белгийският завод не могат да бъдат произведени 300-те стандартни автобуса - и заради недостиг на капацитет и заради високата производствена цена. За да остане сериозен играч на американския пазар VanHool решава да инвестира в Македония, а първият автобус излиза от фабриката на 15 октомври 2013 г. До сега в Скопие са асемблирани напълно 126 автобуса, 116 от които са доставени в САЩ. През тази година в Скопие трябва да бъдат направени общо 300 автобуса.

Заводът на VanHool в Скопие е на площ от 173 декара, от които 40 декара са покрити цехове и помещения. В момента във фабриката работят 431 души, като плановете на VanHool са в до края на 2014 г. персоналът да достигне 600-700 човека. Капацитетът на завода, който разполага с 4 поточни линии е от 1000 до 1350 автобуса на година.

В Скопие VanHool прави пълно асемблиране на автобусите за САЩ, като единственото, което остава да се монтира в тях са пътническите седалки. Повечето части, детайли, заготовки, възли и агрегати се доставят в Скопие от Белгия. Македонски подизпълнители също участват в изработката на отделни елементи, като техният брой ще се увеличава. Готовите автобуси минават пътни тестове в Македония. Последният им тест е придвижване на собствен ход до завода в Кьонингсхюикт, където се монтират седалките и превозните средства заминават по море за Америка.

В момента в Скопие се асемблира единствено моделът CX45. Това е обновена версия на познатия на американския пазар C2045, който се произвеждаше в Белгия. CX45 е направен изцяло по щатски тертип - три моста, от които само предният е управляем при обща дължина на автобуса от 13,895 м. Вратата на салона е една, но пък в задния край има вход с рампа за инвалиди. Местата за сядане са 56+1, а седалките са удобни, от туристически тип. Според желанието на клиентите от САЩ моделът се произвежда с два вида 13-литрови двигатели с ниво на екологичност EPA2013. Те пасват на CX45 и му придават изключителна динамика и мощ. В това можаха да се убедят членовете на международното жури Автобус на годината, които ден след откриването на завода, тестваха на пътя като водачи двата варианта на CX45. Силовият агрегат на Detroit Diesel е с 450 к.с., а този на Cummins - 425 к.с. Предавателна кутия е автоматичната Allison WT B500 пето поколение, с 6+1 предавки.

От началото на 2015 г. VanHool ще започне производство в Скопие и на туристически автобус за европейските пазари. Моделът EX ще бъде показан в края на септември по време на изложението IAA в Хановер, Германия. Концепцията на VanHool e това да бъде туристически автобус, изработен по високите стандарти за качество на белгийската компания, но позициониран в долния ценови клас. В зависимост от оборудването EX ще може да се ползва и за дълги и за средни - междуградски разстояния. Белгийският производител се надява, че новият продукт ще позволи да марката да заеме по-сериозни позиции и на българския пазар.

Церемонията по откриването на завода в Скопие премина с участието на важни държавни и правителствени лица от Македония. Лентата на завода бе прерязана от Филип Ван Хул и премиера на бившата югорепублика Никола Груевски.

Повече за новия завод и тестовете - в юнския брой на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините

Галерия