Irizar участва в проекта ZeEUS с електрически автобус

сп. Камиони, 2014, Бр. 2
11.03.2014

Irizar участва в проекта ZeEUS с електрически автобус

Irizar е един от двамата автобусни производители, заедно с холандците от VDL Bus and Coach, които ще участват в проекта ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society). Испанците ще доставят по проекта два градски електрически автобуса на фирмата TMB в Барселона...

[✕]

Irizar е един от двамата автобусни производители, заедно с холандците от VDL Bus and Coach, които ще участват в проекта ZeEUS (Zero Emission vehicles in Urban Society). Испанците ще доставят по проекта два градски електрически автобуса на фирмата TMB в Барселона.

Проектът бе представен в Брюксел и е считан за един от най-важните моменти в развитието на екологичния градски транспорт. Той се ръководи от Международния съюз за обществен транспорт (UITP) и включва 40 участници.
Иновативният проект трябва да разработи електрическо превозно средство с голям капацитет на батериите и да изгради инфраструктура за зареждане. Целта е да се създаде изцяло електрическо решение за градската автобусна мрежа в европейските градове.
Проектът е със срок на изпълнение 42 месеца и ще се фокусира върху това да покаже икономическата, оперативната, екологичната и социалната жизнеспособност на електрическите автобуси като реална алтернатива за мобилност в градска среда, основана на различни иновативни технологични решения в осем европейски града: Барселона, Лондон, Глазгоу, Стокхолм, Мюнхен, Рим, Пилзен и Бон.

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините