ААП оповести първоначалните регистрации на нови автомобили през 2013 г.

07.03.2014

ААП оповести първоначалните регистрации на нови автомобили през 2013 г.

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България/ААП, разпространи официалните данни за новите автомобили, които са регистрираните и тези, чиято регистрация е прекратена (регистрирани като нови и дерегистрирани в срок от 6 месеца от датата на регистрация) през календарната 2013 година (01 януари - 31 декември)...

[✕]

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), разпространи официалните данни за новите автомобили, които са регистрирани и тези, чиято регистрация е прекратена (регистрирани като нови и дерегистрирани в срок от 6 месеца от датата на регистрация) през календарната 2013 г. (01 януари - 31 декември).

Прочитът на съобщението всъщност показва, че данни за прекратена регистрация са дадени за леките и товарни автомобили до 3,5 тона, докато за товарните (над 3,5 тона) и автобусите е налична информация единствено за първоначално регистрираните нови машини. Така публикуваните данни хвърлят светлина над действителната картина на регистрациите в сектора над 3,5 тона, но тя не e пълна, тъй като не е ясно дали има и колко са дерегистрираните камиони. Освен това тук няма информация за бизнеса на вносителите на DAF и Scania - две марки, които също имат сериозен дял на местния пазар.

[✕]


Публикуваното съобщение поставя в един клас всички нови автобуси, независимо от броя на местата им.

С публикуването на тези данни ААП направи своята крачка към сваляне на информационното затъмнение върху бизнеса с товарни автомобили и автобуси, но това не решава проблема напълно, тъй като има вносители, което не членуват в Асоциацията. И пак се връщаме към стария проблем: по-пълната информация е в МВР, но който иска да я ползва, според предписанието на финансовото министерство, трябва да плаща по 50 лева за съдържанието на всяка клетка. Което не пречи поредната администрация за пореден път да говори за електронно правителство и за публична достъпност на информацията.

 

Марка  Първоначално
регистрирани нови
товарни автомобили над 3,5 тона
Първоначално
регистрирани нови автобуси
Citroën * 5
FIAT * 4
Ford 20 17
Iveco 363 9
Isuzu * 4
Irisbus * 0
MAN 70 0
Mercedes 703 13
Opel * 2
Peugeot * 6
Renault 154 12
Setra * 2
Volvo 197 *
Volkswagen * 9
Забележа: * Означава, че не са искани данни

 

<< Обратно към новините