Mercedes-Benz представи Actros SLT и Arocs SLT

сп. Камиони, 2014, Бр. 1
05.02.2014

Mercedes-Benz представи Actros SLT и Arocs SLT

Mercedes-Benz Trucks представи новата дългоочаквана тежкотоварна серия влекачи Actros и Arocs - SLT. Определена от германската компания като Дкралски" клас, тя довежда Евро-6 офанзивата на компанията до нейния край. Тежкотоварните автомобили са изцяло вътрешна разработка на Daimler Trucks...

[✕]

Mercedes-Benz Trucks представи новата дългоочаквана тежкотоварна серия влекачи Actros и Arocs - SLT. Определена от германската компания като Дкралски" клас, тя довежда Евро-6 офанзивата на компанията до нейния край. Тежкотоварните автомобили са изцяло вътрешна разработка на Daimler Trucks - от двигателя, през охладителната система и системата TRC (Turbo Retarder Clutch), до напълно автоматизираната 16-степенна предавателна кутия.

Една композиция, теглена от влекач от най-тежките модели в семейството на Mercedes-Benz, има общо тегло до 250 тона, а закачените полуремаркета и ремаркета често са дълги над 50 метра. Това позволява да се пренасят вятърни турбини, например. И въпреки огромните товари композициите са абсолютно прецизни в своята маневреност, благодарение на иновативните технологии, твърдят от Mercedes-Benz Trucks.
Представянето на двата най-нови влекача се състоя в завода на Mercedes-Benz във Вьорт, Германия. Моделът Actros SLT е оборудван с комфортно пневматично окачване за движение по асфалтови пътища, а Arocs SLT - със стабилни параболични листови ресори за тежки задачи по екстремни терени.
Влекачите имат огромни възможности за персонализиране, с което работоспособността на двете Дмомчета" става невероятна. Сред допълнителните възможности са: оборудване с по-здрави рами, допълнителни оси, високоефективна система за охлаждане, специален съединител и високопроизводителна спирачна система.
Производството на Actros SLT и Arocs SLT започна през декември 2013 г. във фабриката на Mercedes-Benz в Молзайм, Франция. Там се намира подразделението CTT (Custom Tailored Trucks, т.е. ДКамиони по поръчка"). Заводът е известен с това, че може да удовлетвори и най-необикновените желания на клиентите, свързани с камионите на компанията.
Щефан Бухнер, оглавяващ Mercedes-Benz Trucks, е убеден, че новите SLT модели ще се справят чудесно в екстремни ситуации. ДПренасянето на такива извънгабаритни товари е ненадминато по своята сложност. Създадохме най-мощните и най-здравите камиони Mercedes-Benz, за да могат да изпълняват и най-трудните задачи, свързани с корабната индустрия. SLT-тата са съобразени до последния детайл с тези изисквания", коментира Бухнер.
Actros SLT и Arocs SLT се предлага както с три, така и с четири оси. Задвижват се от новия 6-цилиндров, 15,6-литров OM 473 редови двигател с мощност 625 к.с. Максималният въртящ момент е 3000 Н.м. 16-степенната предавателна кутия PowerShift, която не присъства в нито един друг тежкотоварен влекач, позволява плавно движение, обясниха от Mercedes-Benz Trucks. Ретардерът и спирачката на двигателя имат комбинирана спирачна мощност от 979 к.с. Тук не се включва силата на нормалната работна спирачка, уточнява производителят.
 

<< Обратно към новините