Печатайте изгодно документи в движение с мобилните принтери на Brother.

Пътническият Sprinter 519

сп. Автобуси, 2013, Бр. 10
09.12.2013

Универсалният ван на Mercedes-Benz влиза в кожата на пълноценен 20-местен минибус

Пътническият Sprinter 519

Пътническите версии Mercedes-Benz Sprinter са познати отдавна. Универсалният представител на фамилията ванове на Daimler си е спечелил добро име и сред фирмите за пътнически превози. Тук ще стане дума за негов вариант с 19+1 седящи места, рожба на нов проект на Daimler, който се предлага в България от Балкан Стар...

[✕]

Пътническите версии Mercedes-Benz Sprinter са познати отдавна. Универсалният представител на фамилията ванове на Daimler си е спечелил добро име и сред фирмите за пътнически превози. Тук ще стане дума за негов вариант с 19+1 седящи места, рожба на нов проект на Daimler, който се предлага в България от Балкан Стар.

В години на криза, когато по някои направления пътниците се броят на пръсти, а всяка капка гориво е ценна, малките автобуси, или т.нар минибуси, стават още по-актуални. За това Балкан Стар, генерален оторизиран вносител на Mercedes-Benz за България, предлага на пазара заводски трансформирана и дооборудвана пътническа версия на Mercedes-Benz Sprinter 519 BlueTec KA 4325 E с 19+1 седящи места. Преди около месец първият такъв минибус у нас бе доставен за СД Елит 97-Плевен.
Пътнически трансформации на Sprinter са продавани и правени в България и преди. Сега обаче става дума за автомобил, който е трансформиран заводски, в Турция и покрива всички изисквания както на Daimler, така и на Европейския съюз за сертифициране като автобус. Важно е да се отбележи, че макар първоначално автомобилът да излиза от завода в Германия като товарен ван, след трансформацията той пристига в България като автобус със сертификат за съответствие и е готов за регистрация като пътническo превозно средство от категория М2. Така че минибусът не трябва да минава през нотифицирана техническа служба в България. А цялата дейност по придвижването от производството до трансформацията е грижа на Daimler, като Балкан Стар движи поръчката и доставката до клиента.
Съответно пътническият Sprinter пристига с тригодишна пълна гаранция независимо от пробега за този период. Гаранцията покрива както силовата линия и системите на базовия автомобил, така и допълнителното автобусно оборудване и се осъществява в сервизите на Балкан Стар. При желание клиентът може да доплати и да разшири гаранцията за 4 или 5 години, отново без ограничение в пробега.
Първият доставен Sprinter 519 естествено бе изграден върху досегашната версия на модела и покриваше еконормите Евро-5. Занапред минибусът ще се предлага на базата на новия Mercedes-Benz Sprinter, чиято българскa премиера бе през септември 2013 г. и ще покрива еконивата Евро-6.
Какво се е получило след трансформацията? Sprinter 19+1 още на пръв поглед впечатлява с качеството на изработка и на вложените материали. Салонът е с висок покрив и е богато оборудван с всичко необходимо за комфортно пътуване, което прави  Sprinter 519 един пълноценен туристически автобус за къси и средни разстояния. Пътническите седалки са с възможност за различни регулировки и са оборудвани с триточкови автоматични предпазни колани. Пасажерите разполагат с вътрешен багажник над седалките и с индивидуални панели за вентилация и осветление. Подът е равен с PVC-покритие. Тонираните странични стъкла и пердетата създават допълнителен уют и комфорт в салона. Плъзгащата се врата на салона е електрически управляема, под нея е монтирано електрическо стъпало. Климатикът за пътниците е с мощност 10 кВт.
И още малко данни за минибуса и оборудването му. Sprinter 519 има междуосие от 4325 мм и допустима максимална маса от 5000 кг. Дизеловият двигател OM 642 DE 30 LA е 6-цилиндров с мощност 190 к.с. при 3800 об./мин. Постига еконормите Евро-6 по патентованата от Daimler технология BlueTec с AdBlue. Моделът може да се поръчва и с 4-цилиндров двигател с максимална мощност от 163 к.с. Предавателната кутия е 6-степенна механична. Автобусът е ограничен до максимална скорост 100 км/ч и е снабден с темпомат. Резервоарът за гориво е 75 л.
Предните ресори са листови, напречно разположени, а задните са параболични. Усилени са стабилизаторите на предната и задната оси.
Спирачната система е хидравлична двукръгова с дискови спирачни механизми на четирите колела. Като серийно оборудване при минибусът се предлагат редица системи за сигурност: ESP (адаптивна към натоварването), ASR, ABS, BAS, EBV, система за подсушаване на дисковете в мокро време, електронна система за минимизиране отстоянието между накладките и спирачните дискове, помощник за потегляне по наклон.
Водачът също разполага с ергономично и комфортно работно място в Sprinter 519. Отопляеми и електрически регулируеми са страничните огледала. Шофьорската част е топлоизолирана. Минибусът е снабден с водна печка, а пътническата част има конвекторен радиатор. Климатикът за водача е TEMPMATIC, регулируем и полуавтоматичен.
В допълнителното оборудване, което може да се вгради преди автомобилът да напусне завода-производител, влизат: радио CD, микрофон, DVD, телевизор. Предлагат се и два VIP пакета с тапицерия на седалките с черна изкуствена или естествена кожа, панорамни странични стъкла и по-дълбоко багажно отделение зад последния ред седалки.
 

Лъчезар Апостолов

<< Обратно към новините

Галерия