27 нови Van Hool EXQUI.City тръгнаха в Метц

сп. Автобуси, 2013, Бр. 9
07.11.2013

27 нови Van Hool EXQUI.City тръгнаха в Метц

27 нови двойносъчленени хибридни автобуса Van Hool EXQUI.City тръгнаха в градския транспорт на френския град Метц на 6 октомври. Дългите почти 24 м превозни средства са произведени от белгийската компания Van Hool. Разработвани са 2 години специално за Mettis – транспортeн оператор на Meтц, и са означени като METTIS Design...

[✕]

27 нови двойносъчленени хибридни автобуса Van Hool EXQUI.City тръгнаха в градския транспорт на френския град Метц на 6 октомври. Дългите почти 24 м превозни средства са произведени от белгийската компания Van Hool. Разработвани са 2 години специално за Mettis – транспортeн оператор на Meтц, и са означени като METTIS Design.

Стартът на новите автобуси е част от глобална програма за реновиране на градската среда в Метц, която върви от няколко години. Автобусите се движат по специално отделено BRT трасе, което е затворено за другите участници в трафика и което на места съвпада с маршрутите на други градски автобуси. Трасето има две линии с дължина по около 15 км, които свързват четирите края на града, като в центъра се припокриват. Модерните автобуси са четириосни с по четири широки врати за пътниците за бързо слизане и качване на пътниците. На спирките са изградени специални платформи, които са на равнището на пода на спрелия на 50 мм от бордюра автобус, което дава възможност за безпроблемно качване  и слизане с детски и инвалидни колички. Салонът на EXQUI.City Mettis е комфортен, светъл и просторен с прозрачен покрив.Разчетен е за 36 седящи и над 140 правостоящи пътници. Електронни табла и диктор информират пасажерите в салона за текущата и следваща спирка. 
Доставените в Метц автобуси са дизел-електрически хибриди с колесни електродвигатели и дизелов двигател MAN. Дизеловият двигател с мощност 250 к.с. задвижва генератор, който захранва два електродвигателя, разположени в главините на втория мост.
Стартът на EXQUI.City в Метц бе даден със официална церемония, уважена и от премиера на Франция Жан-Марк Еро. На събитието се събраха близо 10 000 души въпреки непрестанния дъжд, а през целия ден на 6 октомври транспортът в Метц беше безплатен, поради което пренаселеността в модерните автобуси напомни на тази от пиковите часове в софийския градски транспорт.
EXQUI.City не е новост за читателите на списание КАМИОНИ, приложение АВТОБУСИ. Иновативният и футуристично изглеждащ проект се разработва от белгийския производител VanHool вече няколко години. За пръв път EXQUI.City бе показан по време на Busworld Kortrijk 2011. През пролетта на 2013 г. пък АВТОБУСИ имаше възможност да тества на пътя модели на белгийския производител в Кьониксхоикт, Белгия, където е един от заводите на VanHoll. Сред тестваните автобуси имаше един EXQUI.City, точно от поръчката за Метц.
23,82 м – точно толкова е дълъг иновативният градски автобус ExquiCity. Въпреки чудовищната дължина ExquiCity се провира безпроблемно през всички стеснения и криволици. Радиусът на завой е само 12,314 м и е съизмерим с този на нормален автобус, което се предопределя и от колесните бази между четирите моста – 6,6 м, 6,71 м и 6,71 м. А това, че втората и третата секция на двойносъчленения гигант следват стриктно движението на първата секция, се усеща най-добре в кръгови кръстовища. Там се вижда как и трите секции се държат на еднакво разстояние от вътрешния бордюр. Любопитна, но не дразнеща подробност е разположението на мястото на водача, което на практика е почти в средата на кабината. Това дори е предимство по отношение на видимостта.
Идеята на EXQUI.City е като част от BRT да запълни нишата в публичния градски транспорт между трамвайния транспорт и превозите с метро. Според изследване на VanHool ако в средностатистически европейски град градският автобусен транспорт превозва 3000 пътници за час, то на трамваен транспорт биха се падали между 3000 е 12 000 пътника за същото време. Добре изграден метрополитен би превозвал в същия град за час между 25 000 и 45 000 пътника, но инвестициите за него са много по-големи. Капацитетът на BRT-трасетата, обслужвани от автобуси, подобни на EXQUI.City, може да достигне до 25 000 души на час, а инвестициите и времето, нужни за тяхното изграждане, са несъизмеримо по-малки дори от тези за организиране на трамваен транспорт. Така че с бързината и вместимостта си и с доста по-ниските разходи за поддръжка и инфраструктура EXQUI.City е сериозен конкурент точно на трамвайния транспорт. VanHool предлага EXQUI.City в 18-метрова и в 24-метрова версии като дизел-електрически хибрид, със задвижване от водородни горивни клетки, тролейбус или електробус.
Неотдавна три 24-метрови автобуса от модела са тръгнали в Барселона, като техният външен дизайн леко се различава от този на Mettis. Предстои пускане в движение на още 15 EXQUI.City в шведския град Малмьо и на други 5 в Люксембург.

<< Обратно към новините

Галерия